ßßß
Upieczone ciasto można kroić albo rwać na osobne kromki. Idealne rozwiązanie, kiedy trzeba się podzielić a nie ma pod ręką noża, np. wypoczywając nad wodą.
Składniki:ciasto (porcja na jedną blaszkę prostokątną - keksówkę):250g maki pszennej100ml mleka1 płaska łyżeczka suszonych drożdży1 łyżka ekstraktu z wanilii60g cukruszczypta soli1 jajko1/4 szkl rozpuszczonego masłajabłka:2 kwaśne jabłka1 łyżka masła1 łyżka cukrumasło cynamonowe:2 łyżki miękkiego masła1 łyżka cukru1/2 łyżeczki cukru wanilinowego1/2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięte drożdże, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Jabłka obrać i pokroić na plastry (ok 3-5mm grubości, cieńsze mogą się rozpaść). Na patelni rozpuścić masło, posypać cukrem i ułożyć jabłka. Karmelizować na złoty kolor.Masło wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem i pokroić na równe paski (mniej więcej szerokości blaszki). Ułożyć jabłka i pokroić na niewielkie kwadraty. Ułożyć kwadraty jeden za drugim w blaszce, tak, aby jabłka były cały czas po jednej stronie, ostatni kawałek powinien być odwrócony częścią bez jabłka do ścianki blaszki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 20-25 minut w ciepłe miejsce.Piec ok 25-30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 C.Na koniec mała uwaga, kusiło mnie, żeby jabłek dodać więcej niż po jednym na każdym kwadracie ciasta, ale niektóre odmiany tego owocu puszczają sporo soku, mimo wcześniejszej obróbki termicznej i istnieje ryzyko, że ciasto będzie za mokre i się nie upiecze prawidłowo. Przekładane jednym jabłkiem też jest niewiarygodnie pyszne.
Smacznego :)