Wykonanie
Szarlotka, lub jak ktoś woli
drożdżowe z
jabłkami karmelizowanymi na
maśle i brązowym cukrze, z dodatkiem
masła cynamonowego. Według mnie jedno z najlepszych ciast z
jabłkiem, jakie
jadłam. Nie
będę ukrywać, że wymaga pewnego nakładu pracy, prócz ciasta trzeba przygotować
cynamonowe masło i skarmelizować oddzielnie
jabłka. Ale efekt smakowy jest nieziemski.
Upieczone ciasto można kroić albo rwać na osobne kromki. Idealne rozwiązanie, kiedy trzeba się podzielić a nie ma pod ręką noża, np. wypoczywając nad
wodą.
Składniki:ciasto (porcja na jedną blaszkę prostokątną - keksówkę):250g
maki pszennej100ml
mleka1 płaska łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżka ekstraktu z
wanilii60g
cukruszczypta
soli1
jajko1/4 szkl rozpuszczonego
masłajabłka:2 kwaśne
jabłka1 łyżka
masła1 łyżka
cukrumasło cynamonowe:2 łyżki miękkiego
masła1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Rozpuścić w nim
drożdże, dodać odrobinę
mąki i
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
cukrem i
solą, dodać wyrośnięte
drożdże,
jajko i ekstrakt
waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać
masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obrać i pokroić na plastry (ok 3-5mm grubości, cieńsze mogą się rozpaść). Na patelni rozpuścić
masło, posypać
cukrem i ułożyć
jabłka. Karmelizować na złoty kolor.
Masło wymieszać z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
cynamonem.Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować
masłem i pokroić na równe paski (mniej więcej szerokości blaszki). Ułożyć
jabłka i pokroić na niewielkie kwadraty. Ułożyć kwadraty jeden za drugim w blaszce, tak, aby
jabłka były cały czas po jednej stronie, ostatni kawałek powinien być odwrócony częścią bez
jabłka do ścianki blaszki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 20-25 minut w ciepłe miejsce.Piec ok 25-30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 C.Na koniec mała uwaga, kusiło mnie, żeby
jabłek dodać więcej niż po jednym na każdym kwadracie ciasta, ale niektóre odmiany tego
owocu puszczają sporo soku, mimo wcześniejszej obróbki termicznej i istnieje ryzyko, że ciasto będzie za mokre i się nie upiecze prawidłowo. Przekładane jednym
jabłkiem też jest niewiarygodnie pyszne.
Smacznego :)