ßßß Cookit - przepis na Szarlotka drożdżowa, mercedes wśród drożdżówek

Szarlotka drożdżowa, mercedes wśród drożdżówek

nazwa

Wykonanie

Szarlotka, lub jak ktoś woli drożdżowe z jabłkami karmelizowanymi na maśle i brązowym cukrze, z dodatkiem masła cynamonowego. Według mnie jedno z najlepszych ciast z jabłkiem, jakie jadłam. Nie będę ukrywać, że wymaga pewnego nakładu pracy, prócz ciasta trzeba przygotować cynamonowe masło i skarmelizować oddzielnie jabłka. Ale efekt smakowy jest nieziemski.
Upieczone ciasto można kroić albo rwać na osobne kromki. Idealne rozwiązanie, kiedy trzeba się podzielić a nie ma pod ręką noża, np. wypoczywając nad wodą.
Składniki:
ciasto (porcja na jedną blaszkę prostokątną - keksówkę):
250g maki pszennej
100ml mleka
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka ekstraktu z wanilii
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
1/4 szkl rozpuszczonego masła
jabłka:
2 kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
masło cynamonowe:
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Rozpuścić w nim drożdże, dodać odrobinę mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać wyrośnięte drożdże, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać masło i wyrobić ponownie, aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obrać i pokroić na plastry (ok 3-5mm grubości, cieńsze mogą się rozpaść). Na patelni rozpuścić masło, posypać cukrem i ułożyć jabłka. Karmelizować na złoty kolor.
Masło wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować masłem i pokroić na równe paski (mniej więcej szerokości blaszki). Ułożyć jabłka i pokroić na niewielkie kwadraty. Ułożyć kwadraty jeden za drugim w blaszce, tak, aby jabłka były cały czas po jednej stronie, ostatni kawałek powinien być odwrócony częścią bez jabłka do ścianki blaszki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Piec ok 25-30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 C.
Na koniec mała uwaga, kusiło mnie, żeby jabłek dodać więcej niż po jednym na każdym kwadracie ciasta, ale niektóre odmiany tego owocu puszczają sporo soku, mimo wcześniejszej obróbki termicznej i istnieje ryzyko, że ciasto będzie za mokre i się nie upiecze prawidłowo. Przekładane jednym jabłkiem też jest niewiarygodnie pyszne.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/szarlotka-drozdzowa-mercedes-wsrod.html