Wykonanie
Najlepsze
ciasto drożdżowe z
jabłkami i
cynamonową kruszonką - puszyste, mięciutkie i pięknie wyrośnięte. Co najważniejsze, ciasto nie jest ani odrobinę suche, jest lekko wilgotne, nie tracąc nic ze swojej puszystości. Dodatek
jabłek i cynamonowej kruszonki nie dominuje nad całością, lecz stanowi doskonałe uzupełnienie ciasta. Możecie swobodnie przygotować taką drożdżówkę z innymi, ulubionymi
owocami (ważne, aby nie było ich bardzo dużo, by ciasto ładnie urosło) lub po prostu posypać ją kruszonką - w każdej wersji będzie przepyszna :)Według mnie i osób, które miały przyjemność je kosztować, jest to idealne
ciasto drożdżowe :) Jestem przekonana, że pokochacie je od pierwszego kęsa i będzie to nr 1 na Waszej liście
ciast drożdżowych! :)SKŁADNIKI:650 g
mąki pszennej tortowej12 g suchych
drożdży (1,5 opakowania po 8 g każde) lub 24 g świeżych150 g
cukru3
zółtka1
jajko1 opakowanie (8 g)
cukru z prawdziwą
wanilią lub
cukru wanilinowego (16 g) albo 1 ziarenka z 1
laski waniliiszczypta
soli300 ml ciepłego
mleka120 g roztopionego
masłaSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:70 g miękkiego
masła70 g
cukru1 łyżeczka
cynamonu120 g
mąki pszennej tortowejDODATKOWO:4
jabłkaWYKONANIE:CIASTO:W misce wymieszaj
mąkę z suchymi
drożdżami. (Jeśli używasz świeżych
drożdży zrób najpierw zaczyn, rocierając
drożdże z 1 łyżką
cukru i 2 łyżkami
mąki, a następnie rozmieszaj całość z 1/3 szklanki letniego - nie gorącego! -
mleka i pozostaw na 20-25 minut do wyrośnięcia. Reszta według przepisu, pamiętaj, że ilość
mąki,
cukru i
mleka zmniejszyła się o to, co zostało wzięte do zaczynu).Do
mąki z
drożdżami dodaj pozostałe składniki, oprócz
masła. Wymieszaj ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone
masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut, aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać
mąki. Miskę z
ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut.Po tym czasie ciasto mocno urośnie, lekko zagnieć je i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej
masłem formy o wymiarach 26 x 30 cm . Rozciągnij ciasto delikatnie do
boków, by było równomiernie rozłożone. Przykryj ponownie lnianą ściereczką i pozostaw na 35 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.KRUSZONKA:
Masło,
cukier,
cynamon i
mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki.
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, te zaś na plasterki.Na wyrośniętym cieście ułóż plasterki
jabłek, tak aby jedno lekko zachodziło na drugie, posyp je kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Dzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia. Gotowe oprósz
cukrem pudrem. Smacznego!