Wykonanie
składniki* 1 szklanka
sezamu* 100 g
margaryny* 1
jajko* 70 g
cukru ciemnego* 70 g
cukru kryształu* 1
cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki
cynamonu* 1/4 łyżeczki
soli* 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej* 1 i 1/4 szklanki
mąki pszennejSposób wykonania
Sezam uprażyć na suchej patelni.Miękkie
masło utrzeć z
cukrami i
cukrem wanilinowym, dodać
jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać
mąkę przesianą z
sodą i
solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki
sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości
włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym
sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni C, ok. 10-15 min.Po wyjęciu z piekarnika
ciasteczka poukładać na kratce do studzenia.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.