Wykonanie
Pin It
W naszym domu bez owsianych
ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.Serdecznie je polecam, żeby na
stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko i wyłącznie pierniczki ;). Są bardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu.
Składniki:2,5 kubka
płatków owsianych3/4 kubka rozpuszczonej
margaryny2
jajka1 kubek
cukru340 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
sody oczyszczonejWykonanie:
Płatki podsmażamy na tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy są lekko brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia.W misce ubijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone
płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno
ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że
ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, są gotowe gdy lekko zbrązowieją. Zdejmujemy je z blachy gdy są jeszcze ciepłe i miękkie, stwardnieją gdy całkowicie wystygną.