Wykonanie
            Pin It

W naszym domu bez owsianych 
ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek.Serdecznie je polecam, żeby na 
stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko i wyłącznie pierniczki ;). Są bardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu.

Składniki:2,5 kubka 
płatków owsianych3/4 kubka rozpuszczonej 
margaryny2 
jajka1 kubek 
cukru340 g 
mąki pszennej1 łyżeczka 
cynamonu1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczka 
soli1/2 łyżeczka 
sody oczyszczonej
Wykonanie:
Płatki podsmażamy na tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy są lekko brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia.W misce ubijamy 
jajka z 
cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy ostudzone 
płatki owsiane i resztę składników, dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kupki ciasta owsianego. Moja porcja na jedno 
ciasteczko to jedna łyżeczka. Trzeba pamiętać o tym, że 
ciasteczka urosną, więc musimy zachować pomiędzy nimi odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, są gotowe gdy lekko zbrązowieją. Zdejmujemy je z blachy gdy są jeszcze ciepłe i miękkie, stwardnieją gdy całkowicie wystygną.
