Wykonanie
Nie zostawiajcie zbyt dużo
orzechów włoskich na zimę, bo głównie teraz, na jesieni są fantastyczne w smaku. Sama nie mam
orzecha włoskiego, ale przecież o tej
porze roku nie brak jego pysznych
owoców na straganach. Na spód do
orzechowego Smakusia upiekłam
orzechowego murzynka.

Murzynek jako spód ładnie się łączy a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania. Dla kontrastu posłużyłam się jasnym biszkopcikami, ale jeśli macie więcej czasu polecam płat
biszkoptu z 3 jaj. Jako przełożenie sprawdził się znakomicie krem
orzechowy i jasny krem budyniowy. Do tego jeszcze posypka z posiekanych
orzechów i
czekolady. Ciasto jest wyjątkowe - ładnie wygląda i super smakuje. Polecam!!!Z porcji składników opisanych poniżej wychodzą dwa spore torciki o wymiarach 20 cm x 25 cm o grubości około 5 cm.Składniki do
orzechowego murzynka

szklanka drobno posiekanych
orzechów włoskich3 płaskie szklanki
mąki tortowej pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżki z brzuszkiem ciemnego
kakao3/4 szklanki letniego
mleka4
jaja1/2 szklanki
oleju słonecznikowego2 łyżeczki z brzuszkiem
sodki albo
proszku do pieczeniaszczypta
soliu mnie spora forma 24 cm x 36 cmSkładniki do
orzechowego Smakusia

spód z ciemnego ciastakrem
orzechowykrem budyniowy2 kopiaste łyżki
powideł śliwkowych lub
dżemu np z
czarnej porzeczki300 g
biszkoptów lub płat
biszkoptu z 3 jajokoło 300 wystudzonego naparu z
kawyposypka z rozdrobnionych
orzechów i
czekoladyPrzygotowanie ciasta
orzechowegoPrzepis na filmie1.
Orzechy obieram ze skorupek. Opłukuję pod bieżącą
wodą i dodatkowo oparzam wrzątkiem. Wysypuję osączone
orzechy na rozgrzaną patelnię, żeby je osuszyć i delikatnie podgrzać. Część
mielę w blenderze na drobno do kremu, a część na grubsze kawałki do murzynka i posypki.2. Mieszam suche składniki murzynka -
mąka tortowa,
orzechy rozdrobnione,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól.3.
Jajka krótko miksuję z
cukrem. Jak zwiększą objętość i zjaśnieją, dodaję do nich
mleko i
olej. Krótko miksuję i dodaję do suchych składników. Całość również krótko miksuję i przelewam do formy, wyłożonej papierem bez smarowania.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 30 minut.Przygotowuję krem budyniowy i
orzechowy4. Z murzynka kiedy przestygnie ściągam papier do pieczenia i kroję go na dwie połowy. Jedną z nich odkładam, która będzie
spodem do drugiego Smakusia, gdyż z tej porcji wychodzą 2 spore kawały ciasta...Smaruję naparem
kawy blat murzynka. Po czym smaruję go 1/2 ilości powideł i wykładam prawie połową kremu
orzechowego (niewielką ilość kremu zostawiam do wykończenia brzegów ciasta a drugą prawie połowę kremu do drugiego Smakusia.

Na kremie układam
biszkopty, wykąpane w naparze
kawy. Na
biszkopty rozkładam warstwę kremu jasnego budyniowego . Wyrównuję powierzchnię i brzegi. Posypuję ciasto posypką z
orzechów i
czekolady. Wstawiam do lodówki i zabieram się za drugi kawał ciasta. U mnie próba była już po 2 godzinach. Ciacho fantastyczne, ale z każdą godziną coraz lepsze - po prostu niebo na
języku. Polecam gorąco...Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika