Wykonanie

Łatwe do zrobienia ciasto, smakiem raczej odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości
powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej
herbatki.*foremka 14*25 cmSkładniki:5
jajek2,5 szklanki
mąkisłoiczek
powideł śliwkowych (mój miał 280 gram)1 kopiata łyżka
kakaoszklanka
cukru1/2 szklanki
olejułyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2-3
gruszki100 g
mlecznej czekolady3 łyżki
mlekawiórki
czekoladoweBiałka oddzielić od
żółtek, ubić z
solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę
cukru. Następnie dodać
żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł.
Mąkę wymieszać z
sodą, proszkiem i
kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z
olejem.
Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę
gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe
gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce.
Czekoladę z
mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami.