ßßß
2 szklanki płatków owsianych2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej4 łyżki z brzuszkiem nasion lnu3-4 łyżki z brzuszkiem nasion słonecznika3-4 dag świeżych drożdży1 łyżka masła z brzuszkiem3-4 łyżki dobrego oleju (daję oliwę z oliwek)1 łyżeczka soli ze sporym brzuszkiem1 łyżeczka ziół prowansalskich1-2 łyżeczki cukruokoło 2 szklanek wodyPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Płatki owsiane zalewam szklanką gorącej wody na kilka minut.2. Opłukuję ziarno pod bieżącą wodą na sicie i osączone dodaję do namoczonych płatków owsianych. Dodaję także sól, zioła suszone i mieszam całość, mniej więcej na coś w rodzaju grubej kruszonki. Po środku robię dołek. Można go wysypać dodatkowo niewielką ilością mąki, żeby woda z zaczynem nie uciekła na dno lub jak wolicie zrobić zaczyn z drożdży w osobnym naczyniu - ja do dołka sypię pokruszone drożdże, posypuję cukrem i zalewam tak około połową szklanką ciepłej wody. Czekam aż drożdże po kilku minutach zaczną pracować...
3. Topię masło w rondelku i dodaję także oliwę, resztę wody, rozlewając płyny wokół dołka z drożdżowym zaczynem.4. Wyrabiam ciasto robotem. Zaraz na początku dodaję trochę mąki, jeśli ciasto zbyt luźne lub wody, jeśli zbyt tępe. Ciasto powinno być gęste, ale nietwarde. Wyrabiam grubymi łopatkami około 3-4 minut. Dobrze wyrobione ciasto z łatwością odchodzi od łopatek. Wyrównuję kopułkę ciasta i posypuję odrobiną mąki po wierzchu. Przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 2 godziny. Dobrze wyrośnięte ciasto daję najlepsze efekty.
5. Ciasto po wyrośnięciu uciskam centralnie i wyrabiam ręką przez kilka chwil. Toczę z niego wałek, który dzielę na 12 porcji, formując każdą na kształt bułeczki. Bułki wykładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam je na około pół godziny do wyrośnięcia.6. Bułki można naciąć ostrym nożem, co zapobiega pękaniu. Mój przepis jednak testowałam już wielokrotnie, zmieniając wcześniej proporcje składników i ostatnimi czasy, rzadko kiedy któraś jest popękana.7. Tuż przed pieczeniem smaruję bułki mlekiem lub wodą dla zwilżenia i posypuję ziarnem.8. Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 195 stopni C (+5 stopni więcej, jeśli trzeba - wszystko zależy od rodzaju piekarnika, jak podpieka z góry i z dołu).Piekę około 30 minut na dolnej półce, grzałka góra dół.Polecam!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika