ßßß
2,5 szklanki mąki uniwersalnej typ 480 (płaskie szklanki o poj. 250 ml)3 łyżki z brzuszkiem kakao5 jaj250 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru2 łyżeczki z brzuszkiem proszku do pieczenia lub 2 płaskie łyżeczki sodki3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślankiszczypta soliSkładniki do masy serowej i do galaretkiokoło 90 dag serka homogenizowanego waniliowego4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny2 galaretki wiśnioweświeże owoce lub tak, jak u mnie wiśnie z domowego dżemu lub z innych przetworówPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmie1. Mieszam dokładnie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól- oprócz cukru.2. W misie miksuję masło razem z cukrem, który ma się tylko wymieszać a niekoniecznie rozpuścić z roztrzepanym masłem. Dodaję żółtka. Miksuję krótko do połączenia. Nie ważne, że są grudy. Dodaję jogurt. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciągle są grudy. Dodaję sypkie składniki. Miksuję również krótko, ale tym razem ciasto robi się aksamitne i kremowe a po grudach nie ma ani śladu. Rozkładam ciasto równomiernie w formie o wymiarach 36 cm x 24 cm. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Sprawdzam suchym patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję murzynka z piekarnika. Można piec z papierem do pieczenia lub bez, ale po wystudzeniu trzeba papier usunąć. Ciasto wyjmuję z formy. Brzegi formy wykładam folią spożywczą tak, by izolowała dodaną później na wierzch masę serową i galaretkę od blachy a po stężeniu mas, dała się łatwo usunąć.3. Żelatynę rozklejam w niewielkiej ilości zimnej wody - 1/3 szklanki - po chwili, kiedy spęcznieje, dodaję wody na pół szklanki. Mieszam i wstawiam do rondla z dość gorącą wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej żelatyny dodaję kilka łyżek serka homogenizowanego. Energicznie mieszam i wlewam do pozostałej masy z serków, które powinny być dobrze schłodzone, dzięki temu masa szybko tężeje i ładnie rozprowadzi się po cieście, nie wsiąkając w nie. Zaraz układam owoce i wylewam gęstniejącą galaretkę - biorę jednak nieco mniej wody niż podaję to przepis na opakowaniu galaretki - 0,9 litra na 2 galaretki a w gorące lato - 0,8 litra na 2 galaretki. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.
Życzę smakowitych wypiekówDziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika