Wykonanie
Witam po krótkiej przerwie i śpieszę, by podzielić się kolejnym sprawdzonym przepisem, tym razem na pulchnego murzynka. Jest puszysty i mięciutki a z dodatkiem masy z
serków homogenizowanych i
owoców z
galaretką, smakuje wyjątkowo. Bajkowo się sprawdzi do wuzetki lub do przełożenia kremem budyniowym. Bardzo polecam!!!



Składniki do murzynka

2,5 szklanki
mąki uniwersalnej typ 480 (płaskie szklanki o poj. 250 ml)3 łyżki z brzuszkiem
kakao5 jaj250 g
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki z brzuszkiem
proszku do pieczenia lub 2 płaskie łyżeczki
sodki3/4 szklanki
jogurtu naturalnego lub
maślankiszczypta
soliSkładniki do masy serowej i do
galaretkiokoło 90 dag
serka homogenizowanego waniliowego4 łyżeczki z brzuszkiem
żelatyny2
galaretki wiśnioweświeże
owoce lub tak, jak u mnie
wiśnie z domowego
dżemu lub z innych
przetworówPrzygotowanie ciastaPrzepis na filmie1. Mieszam dokładnie sypkie składniki -
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
sól- oprócz
cukru.2. W misie miksuję
masło razem z
cukrem, który ma się tylko wymieszać a niekoniecznie rozpuścić z roztrzepanym
masłem. Dodaję
żółtka. Miksuję krótko do połączenia. Nie ważne, że są grudy. Dodaję
jogurt. Znowu krótko miksuję do połączenia. Ciągle są grudy. Dodaję sypkie składniki. Miksuję również krótko, ale tym razem ciasto robi się aksamitne i kremowe a po grudach nie ma ani śladu. Rozkładam ciasto równomiernie w formie o wymiarach 36 cm x 24 cm. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Sprawdzam suchym patyczkiem. Jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta, wyjmuję murzynka z piekarnika. Można piec z papierem do pieczenia lub bez, ale po wystudzeniu trzeba papier usunąć. Ciasto wyjmuję z formy. Brzegi formy wykładam folią spożywczą tak, by izolowała dodaną później na wierzch masę
serową i
galaretkę od blachy a po stężeniu mas, dała się łatwo usunąć.3.
Żelatynę rozklejam w niewielkiej ilości zimnej
wody - 1/3 szklanki - po chwili, kiedy spęcznieje, dodaję
wody na pół szklanki. Mieszam i wstawiam do rondla z dość gorącą
wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Do ciepłej
żelatyny dodaję kilka łyżek
serka homogenizowanego. Energicznie mieszam i wlewam do pozostałej masy z
serków, które powinny być dobrze schłodzone, dzięki temu masa szybko tężeje i ładnie rozprowadzi się po cieście, nie wsiąkając w nie. Zaraz układam
owoce i wylewam gęstniejącą
galaretkę - biorę jednak nieco mniej
wody niż podaję to przepis na opakowaniu
galaretki - 0,9 litra na 2
galaretki a w gorące lato - 0,8 litra na 2
galaretki. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.

Życzę smakowitych wypiekówDziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika