ßßß
SKŁADNIKI:100 g masła500 g cukinii1 szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi słodkie ciasta)2 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka1/2 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka1/2 szklanki oleju roślinnegoDodatkowo:cukier puder do posypaniaowoce lub dżem (ciasto podałam z domową frużeliną wiśniową)PRZYGOTOWANIE: tortownica 23-24 cmUżywamy składników w temperaturze pokojowej. Cukinię umyć, jeśli jest duża to obrać i wypestkować za pomocą łyżeczki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ze startej cukinii wycisnąć jak najwięcej soku (np. zawinąć ją w ściereczkę i wyciskać).Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej, dużej misce utrzeć na puch masło z cukrem pudrem, następnie ciurkiem wlewać olej wciąż miksując. Teraz dodawać po jednym jajku miksując całość na gładką masę.Do masy dodać w trzech partiach suche składniki, a na końcu maślankę, całość delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na końcu dodać cukinie i jeszcze raz zmiksować masę.Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok 50-70 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka.Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem, podawać z owocami lub owocową frużeliną. Smacznego!