Powiedzieć o nich jagodowe muffinki to mało. One są wręcz przepełnione jagodami. Cała masa pysznych jagód schowana w mocno jagodowych muffinach. Uwaga, Mufinki z jagodami zostawiają granatowe ślady na buzi i języku! ;-)Składniki:1 i ½ szklanki mąkiSzczypta soli½ szklanki cukruŁyżeczka proszku do pieczeniaCzubata łyżeczka sody oczyszczonejSzklanka maślanki50g masła lub margaryny2 jajka300g jagódWykonanie:Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z roztopionym, ostudzonym masłem i maślanką.Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby pozostały grudki w masie. Dosypujemy umyte i osuszone jagody i całość mieszamy.Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.