Powiedzieć o nich jagodowe muffinki to mało. One są wręcz przepełnione jagodami. Cała masa pysznych jagód schowana w mocno jagodowych muffinach. Uwaga, Mufinki z jagodami zostawiają granatowe ślady na buzi i języku! ;-) Składniki: 1 i ½ szklanki mąki Szczypta soli ½ szklanki cukru Łyżeczka proszku do pieczenia Czubata łyżeczka sody oczyszczonej Szklanka maślanki 50g masła lub margaryny 2 jajka 300g jagód Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z roztopionym, ostudzonym masłem i maślanką. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby pozostały grudki w masie. Dosypujemy umyte i osuszone jagody i całość mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.