Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni. Wystarczy wybrać się na krótki spacer do lasu, by wrócić z niemałą porcją smakowitych
grzybów.
Grzyby w kuchni doceniane są na całym świecie za wyjątkowy smak, którego niczym nie trzeba poprawiać. Przygotowałam krokiety w wersji bez grubej panierki i smażenia w głębokim tłuszczu. Zamiast leśnych
grzybów warto użyć
pieczarek, z którymi danie jest również bardzo pyszne.Ważne: Dzieciom, przynajmniej do 8-go roku życia, nie podajemy potraw z
grzybów, gdyż ich układ pokarmowy jest jeszcze słabo wykształcony i nie najlepiej wchłania ciężkostrawne
białko.

Składnikiporcja na 4 osoby


Farsz do krokietówokoło 70 dag
grzybów10-15 dag
żółtego sera o łagodnym smaku1 spora
cebula1-2 ząbki
czosnkuszczypta
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smaku2, płaskie łyżki
masła1 łyżka
bułki tartejCiasto naleśnikowe do krokietów

2 płaskie i pół szklanki
mąki pszennej (szklanka 250 ml)około 0,5 l
mleka lub
wody2
jaja (bez jaj też ciasto dobre)1 łyżka
oleju lub
śmietanypłaska łyżeczka
soliszczypta
ziół prowansalskichpieprz Cayenne lub czarnyPrzygotowanie krokietów1. Oczyszczone na sucho
grzyby kroję w kostkę i płuczę pod bieżącą zimną
wodą. Zalewam gorącą
wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie około 3 minut. Wybieram garnek, w którym
grzyby z
wodą sięgają do jego połowy, dzięki temu
grzyby nie wykipią zbyt szybko a one to bardzo potrafią, jeśli w
porę nie zareagujemy.2. Z podanych składników wyrabiam ciasto naleśnikowe. Powinno być dosyć rzadkie, żeby bez trudu rozlewać je na patelni w ładne okrągłe i dosyć cienkie placki. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć kilkanaście minut, dzięki temu nie będzie pękać przy formowaniu krokietów, jak i podczas zapiekania.3. Odcedzam ugotowane
grzyby na sicie (dodatkowy sposób na zmniejszenie problemów trawiennych) .4. Podsmażam posiekaną
cebulkę, tylko do zeszklenia, rozpuszczając na patelni kilka sekund wcześniej niewielką ilość
masła. Dodaję zaraz posiekany
czosnek, małą szczyptę
ziół prowansalskich na lepsze trawienie, osączone
grzyby, szczyptę
soli i
pieprzu. Całość podsmażam około 3-4 minut.5. Patelnie do naleśników smaruję tłuszczem do smażenia tylko raz i smażę a właściwie podpiekam placki krótko, z obu stron.4. Do wystudzonych
grzybów dodaję
starty ser. Mieszam. W razie potrzeby doprawiam.5. Formuję krokiety jak gołąbki. Układam w formie, wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu, zawinięciem do dołu, żeby się nie rozwinęły podczas pieczenia. Krokiety smaruję niewielką ilością roztopionego
masła i posypuję
bułką tartą. Zapiekam 8-10 minut na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika