Wykonanie
Dania z
rybą często goszczą na moim
stole, choć rzadko kiedy w panierkach, ale kolejna propozycja to wyjątkowo smaczna, poprawiająca trawienie posypka ze zmielonych nasion lnu.
Orzechowy smak siemienia, idealnie doprawiona i upieczona
ryba z dodatkiem pysznej
fasolki szparagowej i sałatki z
pomidora to kompletny zestaw wysokowartościowych składników bez potrzeby dodawania
ziemniaków,
kasz, czy
makaronu. Ciemny kolor panierki kojarzy mi się z
myśliwską kuchnią, stąd nazwa potrawy, którą bardzo polecam.

Składnikiporcja na 3-4 osobyokoło 60 dag
tuszki rybnej lub 2 spore
filety rybneokoło 1 kg
fasolki szparagowej2 łyżki z brzuszkiem zmielonego
siemienia lnianego1
jajookoło 1 łyżki
oleju do smażenia lub ciut
masła klarowanego1-2 łyżki
oleju tłoczonego na zimnookoło 1 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Z
fasolki odcinam niezjadliwe końcówki. Umytą
fasolkę gotuję na parze do miękkości. Posypuję ją po wierzchu
solą i szczyptą
ziół prowansalskich.2. Umytą, dobrze odsączoną
rybę doprawiam
solą,
pieprzem i niewielką ilością
ziół prowansalskich. Odstawiam na kilkanaście minut.3. Roztrzepuję
jajko ze szczyptą
soli,
pieprzu i szczyptą
ziół prowansalskich.4. Obtaczam kawałki
ryby, najpierw w
jajku i zaraz w panierce ze zmielonych nasion lnu, które wcześniej kilka sekund
mielę w młynku do
kawy.5. Na rozgrzaną patelnie wlewam niepełną łyżkę
oleju (u mnie ceramiczna patelnia nieprzywierająca) i układam kawałki
ryby. Podsmażam krótko z każdej strony - najdłużej po minucie na średnim płomieniu tak, by po wierzchu ścięło się
białko, zamykając ujście sokom. Zaraz po upieczeniu przekładam
rybę do naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika na około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. (mając odpowiednią patelnię można po prostu wstawić z patelnią do piekarnika)

6.
Fasolkę przyprawiam na ciepło dobrym tłoczonym na zimno
olejem. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję szczyptę
soli. Jest naprawdę przepyszna bez potrzeby polewania jej kaloryczną
bułką z roztopionym
masłem. Podaję układając na
fasolce kawałki upieczonej
ryby a wokół rozkładam
sałatkę z
pomidorów.Smacznego!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika