Wykonanie
Polecam łatwy przepis na bardzo smaczne drożdżówki, na około 20 sztuk, przygotowanych na bazie mojej sprawdzonej receptury na
drożdżowe ciasto, z wyjątkowo prostą i bardzo pyszną masą
serową, na której układam truskaweczki lub inne
owoce.


Składniki na drożdżówki
ciasto drożdżowe z 3/4 kg
mąkimasa serowaokoło 30 dag białego
twarogu1
żółtko4-5 łyżeczek
cukru lub kopiasta łyżka
mioduaromat migdałowy - najlepszy do mas
serowych1 łyżka
śmietanyPrzygotowanie masy serowej : wszystkie składniki po prostu chwilę miksujemy blenderem lub miażdżymy praską do
ziemniakówokoło 60 dag dojrzałych
truskawek lub innych
owocówPrzygotowanie
truskawek : umyte osączone
truskawki rozdrabniam, jeśli duże. Kwaśne
truskawki można polać łyżką
miodu i wymieszać lub posypać
cukrem przed posypaniem kruszonkąKruszonka3/4 szklanki
mąki pszennej1 spora łyżka
masła1 łyżka z brzuszkiem
cukruszczypta
soliaromat (opcjonalnie)Przygotowanie kruszonki : Wszystkie składniki mieszam ręką, nie miażdżę
masła, lecz przesypuję go
mąką, do odpowiedniego rozdrobnienia (można to zrobić w malakserze - króciutko)Przygotowanie drożdżówek1. Wyrośnięte
ciasto drożdżowe dzielę na dwie połowy. Z każdej kolejno wałkuję placek o grubości około 1 cm.2. Pucharkiem od
lodów wykrawam kółka większe od średnicy szklanki. Dnem szklanki robię w placuszkach miejsce na nadzienie. Po wyrośnięciu poprawiam jeszcze raz szklanką dołek w przyszłej drożdżówce i te, które wstawiam za chwilę do piekarnika smaruję rozbełtanym
jajkiem, zanim ułożę
ser i
owoce.

3. Układam najpierw
ser niestarannie, gdyż układając
truskawki i tak ładnie się rozłoży pomiędzy nimi.

4. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C, grzałka góra-dół, na około 15-18 minut. Trzeba kontrolować, żeby się zbytnio nie zrumieniły.Życzę miłej zabawy i udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika