ßßß

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek.Za mną od kilku tygodni chodzi już marmolada różana. I kiedy zobaczyłam kilogramowe pudełko w jednej sieciówce musiałam je kupić. Najpierw trafiła na kanapki. Później wypełniła wnętrze pełnoziarnistego ciasta. Drożdżówki nie są błyszczące, a to z powodu mojej nieuwagi. Po protu zapomniałam posmarować je jajkiem. Ale to nie ujmuje im smaku.2 szkl mąki pszennej3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej30g drożdży1/2 szkl mleka1/2 szkl cukru +1 łyżeczkaszczypta soli2 żółtka50g masłaZ mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.nadzieniemarmolada różanatwaróg (dałam twaróg delikatny president)1 łyżka miodukruszonka30g margaryny60g mąki40g cukruTwaróg wymieszać z miodem.Wyrośnięte ciasto formujemy w bułeczki które nadziewamy marmoladę i serem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia.Piec 20-25min w 170stopniach