ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste drożdżówki z marmoladą różaną i serem

Pełnoziarniste drożdżówki z marmoladą różaną i serem

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek.
Za mną od kilku tygodni chodzi już marmolada różana. I kiedy zobaczyłam kilogramowe pudełko w jednej sieciówce musiałam je kupić. Najpierw trafiła na kanapki. Później wypełniła wnętrze pełnoziarnistego ciasta. Drożdżówki nie są błyszczące, a to z powodu mojej nieuwagi. Po protu zapomniałam posmarować je jajkiem. Ale to nie ujmuje im smaku.
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
30g drożdży
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru +1 łyżeczka
szczypta soli
2 żółtka
50g masła
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
nadzienie
marmolada różana
twaróg (dałam twaróg delikatny president)
1 łyżka miodu
kruszonka
30g margaryny
60g mąki
40g cukru
Twaróg wymieszać z miodem.
Wyrośnięte ciasto formujemy w bułeczki które nadziewamy marmoladę i serem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia.
Piec 20-25min w 170stopniach
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/penoziarniste-drozdzowki-z-marmolada.html