Wykonanie


Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek.Za mną od kilku tygodni chodzi już
marmolada różana. I kiedy zobaczyłam kilogramowe pudełko w jednej sieciówce musiałam je kupić. Najpierw trafiła na kanapki. Później wypełniła wnętrze pełnoziarnistego ciasta. Drożdżówki nie są błyszczące, a to z powodu mojej nieuwagi. Po
protu zapomniałam posmarować je
jajkiem. Ale to nie ujmuje im smaku.2 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej30g
drożdży1/2 szkl
mleka1/2 szkl
cukru +1 łyżeczkaszczypta
soli2
żółtka50g
masłaZ
mleka,
drożdży, łyżki
cukru i łyżki
mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto (ok 10min). Ciasto obsypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.nadzienie
marmolada różana
twaróg (dałam
twaróg delikatny president)1 łyżka
miodukruszonka30g
margaryny60g
mąki40g
cukruTwaróg wymieszać z
miodem.Wyrośnięte ciasto formujemy w bułeczki które nadziewamy
marmoladę i
serem. Palcami wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy wierzch. Odstawiamy gotowe bułeczki do wyrośnięcia.Piec 20-25min w 170stopniach