Wykonanie

Pomysł na
ciasto drożdżowe z szarlotkowymi
jabłkami i
serem.Składniki:-na
ciasto drożdżowe:ok. 5 szklanek
mąkiszklanka ciepłego
mleka2
jajka i 2
żółtka3 łyżki
cukru5 dkg świeżych
drożdży8 dkg
margarynyszczypta
soliaromat-na masę
twarogową:25 dkg
twarogucukier do smaku1
jajko2 dkg stopionego
masłapo łyżce
mąki pszennej i ziemniaczanejaromat-ok. 30 dkg
jabłek szarlotkowych

Z
drożdży,
cukru, połowy
mleka i połowy szklanki
mąki sporządzamy rozczyn.Wlewamy go do miski z trzema szklankami
mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy
jajko i
cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy
mąki, aromat i stopione
masło.Wszystko mieszamy.

Do ciasta wlewamy pozostałe
mleko, dodajemy
jajka,
sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo
mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione
masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.

Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.W dwa prostokąty zawijamy
jabłka.

Układamy je na dnie blaszki.

Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy
twaróg i zbieramybrzegi ciasta.

Pozostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury50 st. C a następnie ustawiamy temperaturę na 160 st. C.Pieczemy ok. 40 minut.

Gotowe.

Smacznego!