ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem

Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.
Składniki:
-na ciasto drożdżowe:
ok. 5 szklanek mąki
szklanka ciepłego mleka
2 jajka i 2 żółtka
3 łyżki cukru
5 dkg świeżych drożdży
8 dkg margaryny
szczypta soli
aromat
-na masę twarogową:
25 dkg twarogu
cukier do smaku
1 jajko
2 dkg stopionego masła
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
aromat
-ok. 30 dkg jabłek szarlotkowych
Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn.
Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.
Wszystko mieszamy.
Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.
Wstępnie zagniatamy.
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.
Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Na stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły.
W dwa prostokąty zawijamy jabłka.
Układamy je na dnie blaszki.
Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy
brzegi ciasta.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
50 st. C a następnie ustawiamy temperaturę na 160 st. C.
Pieczemy ok. 40 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-z-jabkami-i-serem.html