Wykonanie
Przynajmniej raz w sezonie
rabarbarowym piekę to pyszne ciasto. Jest mięciutkie i puszyste a kwaskowa
słodycz idealnie przeplata się z chrupiącą kruszonką.Polecam!!!


Składniki do ciasta z
rabarbarem
9-10 łodyg ładnie wybarwionego
rabarbaru2, 5 szklanki
mąki tortowej3
żółtka4
białkapół szklanki
śmietany 12%pół szklanki
mlekaszklanka
cukru125 gramów
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliaromat z tartej skórki
cytrusów lub jaki lubicieSkładniki do kruszonki

1 kopiasta łyżka
masła (około 80 gramów -1/3 paczki)szklanka
mąki tortowej1
żółtkoszczypta
soli2 łyżki
cukrustarta skórka z
cytrusówPrzygotowanie1. Przebieram
rabarbar, odcinając górne części łodyg, które nawet pod wpływem temperatury i
cukru są brzydkie zielone. Wybieramy ładny wybarwiony
rabarbar.
Rabarbar ma cudowne działanie, ale trzeba go jeść z umiarem. Więcej...2. Umyty
rabarbar kroję w kostkę i posypuję dwoma kopiastymi łyżkami
cukru a przyda mu się i więcej, bo jak wiadomo jest dosyć kwaskowy.
Cukier podkręci piękny kolor i wyciągnie z niego wspaniały smak.

3. Kruszonkę można wyrobić ręcznie, robotem lub w malakserze. Gdyby zbiła się w kulę, wystarczy dodać trochę
mąki i znowu się pokruszy. Można także kulę wrzucić do zamrażarki i zamiast kruszonki zetrzeć ją na tarce. Kruszonkę odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce lub do lodówki (a czasami jak nie mam czasu, posypuję nią od razu i też nieźle się piecze).4. Ubijam pianę z
białek ze szczyptą
soli. Kiedy jest już sztywna, dodaję partiami
cukier (około 2/3 szklanki) i miksuję na
bezę. Odstawiam na chwilę.5.
Masło miksuję chwilę na krem. Dodaję
żółtka. Miksuję. Dodaję
śmietanę i
mleko, startą skórkę z
cytrusów. Miksuję na wolnych obrotach. Masa się waży, ale nie martwię się tym, bo kiedy tylko dodam do masy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, całość staje się jednolita bez śladów krupów z
masła. Masa wydaję się gęsta, ale jest bardzo kremowa. Rozrzedzam ją pianą, którą dodaje w
trzech rzutach. Za każdym razem mieszam ostrożnie, ale krótko, żeby nie uciekło powietrze z piany. Nadgorliwe mieszanie jest najczęstszą przyczyną zakalców, zwłaszcza przy ciastach na pianie z
białek. W razie gdyby jednak, zanim dodamy pianę, masa była dosyć tępa, nie trzeba wpadać w panikę, tylko dodać do niego kilka łyżek
mleka lub
śmietany i ciasto musi się udać.6. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, grzałka góra-dół.6. Gotową masę wylewam na formę, wysmarowaną i obsypaną
bułką tartą (moja foremka dość duża - wymiary od góry 25 cm x 40 cm). Wyrównuję ciasto i posypuję przez sito jego wierzch płaską łyżką
mąki. Taki zabieg zabezpieczy
rabarbar przed opadaniem na dno.7. Na posypanym cieście układam
rabarbar i posypuję go kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, który może być mokry, ale nie może być na nim surowego jasnego ciasta.PolecamTort z
rabarbarem i
mascarponeplacek z
rabarbarem z
czekoladową pianką

Smaczego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika