ßßß
Składniki:3 tabliczki dobrej czekolady – 300 g (2 tabliczki gorzkiej, 1 mleczna)3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)80 g masła100 g cukru80 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gorącą wodą). Czekoladę należy mieszać i pilnować, żeby nie miała zbyt wysokiej temperatury. Kiedy będzie już rozpuszczona odstawiamy ją na bok i rozpuszczamy w niej masło, delikatnie mieszając. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem na gładką, białą masę (kilka minut). W kolejnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (miska oraz mieszadełka miksera muszą być idealnie suche, żeby białka się ubiły). Następnym krokiem jest po prostu połączenie ze sobą wszystkich składników: mieszamy razem ostudzoną masę czekoladową z masą z żółtek i cukru, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko delikatnie łączymy i na koniec dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie i powoli, żeby piana nie opadła, mieszamy całą masę, aż stanie się jednolita i puszysta. Wykładamy na nie zbyt dużą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 30 minut.




