Wykonanie
Zapach podczas pieczenia tego ciasta wypełnia cały dom! Wszyscy z niecierpliwością czekają, aż będzie gotoweRobi je się wyjątkowo prosto, a jest przepyszne! Bardzo
czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i lekko wilgotnym środkiem. Przepis pochodzi z książki „Swiss Cusine”. Do tego przepisu koniecznie należy użyć dobrej
czekolady, gdyż to ona jest głównym składnikiem tego ciasta!
Składniki:3 tabliczki dobrej
czekolady – 300 g (2 tabliczki gorzkiej, 1
mleczna)3
jajka (oddzielnie
żółtka od
białek)80 g
masła100 g
cukru80 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (w misce nad garnkiem z gorącą
wodą).
Czekoladę należy mieszać i pilnować, żeby nie miała zbyt wysokiej temperatury. Kiedy będzie już rozpuszczona odstawiamy ją na bok i rozpuszczamy w niej
masło, delikatnie mieszając. W oddzielnej misce miksujemy
żółtka z
cukrem na gładką, białą masę (kilka minut). W kolejnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę (miska oraz mieszadełka miksera muszą być idealnie suche, żeby
białka się ubiły). Następnym krokiem jest po prostu połączenie ze sobą wszystkich składników: mieszamy razem ostudzoną masę
czekoladową z masą z
żółtek i
cukru, następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, wszystko delikatnie łączymy i na koniec dodajemy ubite
białka i bardzo delikatnie i powoli, żeby piana nie opadła, mieszamy całą masę, aż stanie się jednolita i puszysta. Wykładamy na nie zbyt dużą blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 30 minut.