Wykonanie
Kurczak to jedno ze zdrowszych
mięs, bardzo wygodnych i szybkich w przygotowaniu. Moja propozycja to wyjątkowo miękki filet bez zbędnej panierki. Sprawdzona marynata z prostych składników sprawdza się doskonale a efekt jest bardzo apetyczny. PolecamSkładnikiporcja na 2-3 osoby (to zależy od wielkości fileta)

podwójna
pierś z kurczakakilka
pieczarekkawałeczek
pora1-2 ząbki
czosnkuszczypta
papryki słodkiej mielonej2 łyżki
oleju1 łyżka
mąki pszennej lub ziemniaczanejMarynata3 łyżki
kefiru1 kopiasta łyżeczka mocnej
musztardy1 łyżka
olejupłaska łyżeczka
cukru trzcinowego lub
mioduzioła suszone prowansalskie lub świeże w sezonie
sól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzygotowanie na filmie1.
Mięso myję, osączam, wyjmuję drobne kości od strony mostka. Kroję
mięso w poprzek włókien, oprószam
solą i
pieprzem z każdej strony.2. Przygotować marynatę -
kefir,
musztardę,
olej,
cukier, szczyptę
soli,
pieprzu oraz
zioła wymieszać dokładnie i zalać nią
mięso. Ponownie wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 15 minut. W przypadku innych
mięs, warto przedłużyć ten czas do kilku lub kilkunastu godzin.3. Na rozgrzanej patelni układam pojedynczo kawałki
kurczaka. Podsmażam około minuty i posypuję
mięso posiekanym drobno
porem i
czosnkiem. Odwracam plastry
mięsa na drugą stronę, dodaję
pieczarki, szczyptę
papryki słodkiej mielonej i smażę około 2 minut pod przykryciem. Po czym posypuję całość
mąką bezpośrednio na
mięso i mieszam całość. Dodaję stopniowo około 3/4 szklanki
wody i mieszam. Nie obawiamy się, nie zrobią się kluski, tylko mieszamy i próbujemy, ostatecznie korygując smak sosu. Wszystko ładnie się połączy a konsystencja sosu będzie jednolita. Chwilkę jeszcze dusimy i gotowe. Całość obróbki na patelni, wbrew pisaninie, trwa około pięciu minut. Prawdę powiedziawszy obiadek da radę przygotować w pół godziny.
Mięso warto zamarynować w przeddzień a po przyjściu po pracy, jak znalazł - domowo i błyskawicznie.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika