ßßß
podwójna pierś z kurczakakilka pieczarekkawałeczek pora1-2 ząbki czosnkuszczypta papryki słodkiej mielonej2 łyżki oleju1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanejMarynata3 łyżki kefiru1 kopiasta łyżeczka mocnej musztardy1 łyżka olejupłaska łyżeczka cukru trzcinowego lub mioduzioła suszone prowansalskie lub świeże w sezoniesól, pieprz do smakuPrzygotowaniePrzygotowanie na filmie1. Mięso myję, osączam, wyjmuję drobne kości od strony mostka. Kroję mięso w poprzek włókien, oprószam solą i pieprzem z każdej strony.2. Przygotować marynatę - kefir, musztardę, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz zioła wymieszać dokładnie i zalać nią mięso. Ponownie wszystko wymieszać i odstawić przynajmniej na 15 minut. W przypadku innych mięs, warto przedłużyć ten czas do kilku lub kilkunastu godzin.3. Na rozgrzanej patelni układam pojedynczo kawałki kurczaka. Podsmażam około minuty i posypuję mięso posiekanym drobno porem i czosnkiem. Odwracam plastry mięsa na drugą stronę, dodaję pieczarki, szczyptę papryki słodkiej mielonej i smażę około 2 minut pod przykryciem. Po czym posypuję całość mąką bezpośrednio na mięso i mieszam całość. Dodaję stopniowo około 3/4 szklanki wody i mieszam. Nie obawiamy się, nie zrobią się kluski, tylko mieszamy i próbujemy, ostatecznie korygując smak sosu. Wszystko ładnie się połączy a konsystencja sosu będzie jednolita. Chwilkę jeszcze dusimy i gotowe. Całość obróbki na patelni, wbrew pisaninie, trwa około pięciu minut. Prawdę powiedziawszy obiadek da radę przygotować w pół godziny. Mięso warto zamarynować w przeddzień a po przyjściu po pracy, jak znalazł - domowo i błyskawicznie.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika