ßßß Cookit - przepis na Pulchna baba drożdżowa z rodzynkami i żurawiną

Pulchna baba drożdżowa z rodzynkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Sezon na babki rozpoczęty, dlatego moją drożdżową babę polukrowałam na zielono - wiosennie i optymistycznie. Ciasto puszyste i pyszne najeżone bakaliami. Czy trudne? Zrobiłam ciasto robotem w 3 minuty, więc chyba nie można narzekać. Polecam gorąco.
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (płaskie szklanki bez brzuszków)
12,5 dag masła lub margaryny
3 łyżki oleju
3 dag drożdży
około 100 gram bakalii
3 żółtka
1 jajo
3/4 szklanki drobnego cukru
pół szklanki ciepłego mleka (lub nieco więcej)
aromat migdałowy
szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowanie babki drożdżowej na filmie
1. Mąkę mieszam ze solą. Robię dołek na środku i wsypuję doń pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam ciepłym mlekiem (to bardzo stary i sprawdzony sposób testowania współpracy drożdży z pozostałym składnikami). Jeśli rozrabiacie drożdże osobno w garnuszku z ciepłym mlekiem, dodajcie też oprócz cukru, mleka szczyptę mąki, z której powstanie wypiek. Dodatkowo odpada mi problem brzechtania się w dodatkowych skorupach - a zmywać nikt nie lubi.
2. Do rondla z masłem wsypuję cukier i roztapiam na małym ogniu, ale nie podgrzewam zbytnio, by zbyt długo nie czekać, kiedy masło przestygnie (może być ciepłe, ale nie gorące) Dodaje do tłuszczu część mleka i mieszam chwilę, jeśli cukier się jeszcze nie rozpuścił. Dodaję olej, żółtka, jajko i chwilę bełtam na jednolitą masę.
3. Kiedy drożdże podrosną, dodaję płynne składniki i aromat (w tym pozostałe mleko - zużyłam w sumie około 0,5 szklanki mleka, ale jeśli trzeba dolać, bo ciasto zbyt tępe to dodajemy jeszcze tyle, ile potrzeba). Wyrabiam całość robotem, grubszymi łopatkami około 3 minut. Na koniec dodaję bakalie (zawsze myję rodzynki, morele czy żurawinę pod bieżącą wodą a potem dodatkowo przelewam wrzątkiem i osączam na sicie). Przykrywam misę, w której wyrabiałam ciasto talerzem i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu szybciej wyrosną).
4. Formę o górnej średnicy 25 cm smaruję olejem i posypuję bułką tartą, żeby ułatwić wyjmowanie babki po upieczeniu.
5. Przekładam ciasto do formy. Wyrównuję powierzchnię i odstawiam jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
To wszystko wydaje się takie skomplikowane a tak naprawdę każdy etap wypieku ciasta drożdżowego, tak jak i chleba robimy pomiędzy innymi zajęciami, nie skupiając się tylko na danym cieście. Wówczas wszystko przebiega bez trudu i presji typu: no kiedy to ciasto urośnie, ojej, jeszcze raz musi rosnąć, i tak dalej...
6. Wkładam babkę na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, grzałka góra-dół, środkowa półka.
Czas wypieku jest orientacyjny. Na kilka minut przed końcem sprawdzamy patyczkiem od szaszłyka, czy w babce nie ma śladów surowego ciasta. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/pulchna-baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i.html