ßßß Cookit - przepis na Złociste kotlety z sera białego i kaszy jaglanej. Pychota!

Złociste kotlety z sera białego i kaszy jaglanej. Pychota!

nazwa

Wykonanie

Z tęsknoty za kolorowym latem, dla poprawy nastroju, lubię robić posiłki, bogate w barwy i oczywiście w wartości odżywcze. Na dokładkę, choć to jeszcze luty, za oknem piękna wiosenna pogoda, więc pełne odprężenie. Przygotowałam bardzo łatwe kotlety z dwóch głównych składników białego twarogu i kaszy jaglanej. Podkręciłam ich smak i dodałam trochę podsmażonego pora - idealnie się sprawdził. Polecam gorąco!!!
Sprawdź przepis na pyszną marchewkę w sosie pieczarkowym oraz widoczne na zdjęciu smakowite kopytka ze szpinakiem .
Składniki
250 gram białego świeżego twarogu
1/3 szklanki kaszy jaglanej suchej
1 jajo
jasna część pora
kilka łyżek oleju do smażenia w sezonie świeże zioła (zimą suszone), sól, pieprz
Przygotowanie
Zobacz, jak robię kopytka na filmie
1. Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą z kurzu. Gotuję, jak każdą kaszę (dwie i pół części wody na jedną część kaszy (lubię jednak dodać więcej wody, bo z doświadczenia wiem, że - stosunek 3:1- jest lepszy)
2. Umytego pora siekam na drobno. Rozgrzewam łyżkę oleju (może być masło), wrzucam pora. Solę, dodaję zioła i krótko podsmażam.
3. Ser rozkruszam na drobniejsze kawałki (można to zrobić widelcem). Dodaję kaszę jaglaną, jajko, podsmażony ser i przyprawiam. Mieszam, ale nie staram się nadto, mniej więcej i już.
4. Formuję kotleciki i nawet woda do zwilżenia rąk nie jest potrzebna, bo bardzo łatwo się kształtują. Biorę nieduże porcje i spłaszczam kotlety, żeby nie smażyć ich długo, bo po co. Kotlety smażymy krócej niż tradycyjne z mięsa, po minucie z każdej strony. Kotlety z sera pod wpływem temperatury robią się nieco miękkie na patelni (to naturalne, bo tak zachowuje się każdy ser), dlatego ostrożnie przerzucamy na drugą stronę. Kotlety świetnie smakują także na zimno z prostym sosem na przykład czosnkowym lub chrzanowym. Genialne!!! Polecam...
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/02/zociste-kotlety-z-sera-biaego-i-kaszy.html