Wykonanie

Z tęsknoty za kolorowym latem, dla poprawy nastroju, lubię robić posiłki, bogate w barwy i oczywiście w wartości odżywcze. Na dokładkę, choć to jeszcze luty, za oknem piękna wiosenna pogoda, więc pełne odprężenie. Przygotowałam bardzo łatwe kotlety z dwóch głównych składników białego
twarogu i
kaszy jaglanej. Podkręciłam ich smak i dodałam trochę podsmażonego
pora - idealnie się sprawdził. Polecam gorąco!!!Sprawdź przepis na pyszną
marchewkę w
sosie pieczarkowym oraz widoczne na zdjęciu smakowite kopytka ze
szpinakiem .Składniki

250 gram białego świeżego
twarogu1/3 szklanki
kaszy jaglanej suchej1
jajojasna część
porakilka łyżek
oleju do smażenia w sezonie świeże
zioła (zimą suszone),
sól,
pieprzPrzygotowanieZobacz, jak robię kopytka na filmie1.
Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą
wodą z kurzu. Gotuję, jak każdą
kaszę (dwie i pół części
wody na jedną część
kaszy (lubię jednak dodać więcej
wody, bo z doświadczenia wiem, że - stosunek 3:1- jest lepszy)2. Umytego
pora siekam na drobno. Rozgrzewam łyżkę
oleju (może być
masło), wrzucam
pora.
Solę, dodaję
zioła i krótko podsmażam.3.
Ser rozkruszam na drobniejsze kawałki (można to zrobić widelcem). Dodaję
kaszę jaglaną,
jajko, podsmażony
ser i przyprawiam. Mieszam, ale nie staram się nadto, mniej więcej i już.


4. Formuję kotleciki i nawet
woda do zwilżenia rąk nie jest potrzebna, bo bardzo łatwo się kształtują. Biorę nieduże porcje i spłaszczam kotlety, żeby nie smażyć ich długo, bo po co. Kotlety smażymy krócej niż tradycyjne z
mięsa, po minucie z każdej strony. Kotlety z
sera pod wpływem temperatury robią się nieco miękkie na patelni (to naturalne, bo tak zachowuje się każdy
ser), dlatego ostrożnie przerzucamy na drugą stronę. Kotlety świetnie smakują także na zimno z prostym sosem na przykład
czosnkowym lub
chrzanowym. Genialne!!! Polecam...Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika