ßßß
ciasto450 g mąki300ml wrzątku1 łyżka oleju1 łyżeczka solinadzienie;600 g serc i żołądków drobiowych3/4 szkl kaszy jaglanej1 marchewka1 cebulasólpieprzpieprz staropolski Ziołowy1 jajkoSerca i żołądki oczyścić i ugotować z marchewką i cebulą, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze z ugotowanych podrobów, ewentualnie w wodzie. Odstawić pod przykryciem do wystudzeniaŻołądki i serca zemleć w maszynce do mięsa razem z marchewką i cebulą i wystudzoną kaszą.Dodać jajko , przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać.Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto.Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami.