Wykonanie

ciasto450 g
mąki300ml wrzątku1 łyżka
oleju1 łyżeczka
solinadzienie;600 g
serc i
żołądków drobiowych3/4 szkl
kaszy jaglanej1
marchewka1
cebulasólpieprzpieprz staropolski
Ziołowy1
jajkoSerca i żołądki oczyścić i ugotować z
marchewką i
cebulą, z dodatkiem
ziela angielskiego i
listka laurowego.
Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze z ugotowanych
podrobów, ewentualnie w wodzie. Odstawić pod przykryciem do wystudzeniaŻołądki i
serca zemleć w maszynce do
mięsa razem z
marchewką i
cebulą i wystudzoną
kaszą.Dodać
jajko , przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól i
olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto.Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami.
