Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam przepis na aromatyczne bardzo pyszne placki lub zapiekankę. Połączenie
selera i
szpinaku super się sprawdza. Dodałam jeszcze trochę
twarogu, który czas było zużyć w pierwszej kolejności a efekt jest naprawdę dobry. Do tego tradycyjne dodatki, jak do placków ziemniaczanych.poniżej wersja zapiekanki

Składniki na 2-3 osoby1 duży
seler lub dwa małe200 g
szpinaku rozmrożonego i odsączonego1
jajo2 łyżki z brzuszkiem
mąki lub więcej, jeśli wolicie (na pewno łatwiej się wtedy smaży)100 g
twarogu półtłustego lub chudego (opcjonalnie)ulubione
zioła - u mnie szczypta
pieprzu ziołowego,
bazylii,
tymiankukilka łyżek
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smakudobra nieprzywierająca patelnia i szeroka szpatułka do przewracania placków i wyjmowania zapiekankiPrzygotowanieMieszam starty na tarce, wcześniej obrany i umyty
seler. Po nim najlepiej zetrzeć
cebulę, żeby krótko nas szczypała w oczy lub dodać drobno pokrojoną. Dodaję osączony
szpinak,
jajo,
twaróg,
mąkę,
przyprawy i mieszam. Gotowe do smażenia lub zapiekania. Formę do zapiekania smaruję
olejem. Nakładam farsz. Uklepuję i polewam 1-2 łyżkami
oleju. Rozsmarowuje tłuszcz i zapiekam 20 minut 1 temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Na 3 minuty przed końcem można wierzch podpiec na funkcji grilla.Smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika