ßßß Cookit - przepis na Placki albo zapiekanka z selera i szpinaku

Placki albo zapiekanka z selera i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj polecam przepis na aromatyczne bardzo pyszne placki lub zapiekankę. Połączenie selera i szpinaku super się sprawdza. Dodałam jeszcze trochę twarogu, który czas było zużyć w pierwszej kolejności a efekt jest naprawdę dobry. Do tego tradycyjne dodatki, jak do placków ziemniaczanych.
poniżej wersja zapiekanki
Składniki na 2-3 osoby
1 duży seler lub dwa małe
200 g szpinaku rozmrożonego i odsączonego
1 jajo
2 łyżki z brzuszkiem mąki lub więcej, jeśli wolicie (na pewno łatwiej się wtedy smaży)
100 g twarogu półtłustego lub chudego (opcjonalnie)
ulubione zioła - u mnie szczypta pieprzu ziołowego, bazylii, tymianku
kilka łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku
dobra nieprzywierająca patelnia i szeroka szpatułka do przewracania placków i wyjmowania zapiekanki
Przygotowanie
Mieszam starty na tarce, wcześniej obrany i umyty seler. Po nim najlepiej zetrzeć cebulę, żeby krótko nas szczypała w oczy lub dodać drobno pokrojoną. Dodaję osączony szpinak, jajo, twaróg, mąkę, przyprawy i mieszam. Gotowe do smażenia lub zapiekania. Formę do zapiekania smaruję olejem. Nakładam farsz. Uklepuję i polewam 1-2 łyżkami oleju. Rozsmarowuje tłuszcz i zapiekam 20 minut 1 temperaturze 180 stopni C, grzałka góra-dół. Na 3 minuty przed końcem można wierzch podpiec na funkcji grilla.
Smacznego!
Dziękuję za komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/03/placki-albo-zapiekanka-z-selera-i.html