ßßß Cookit - przepis na Babka marchewkowa idealna nie tylko na Święta

Babka marchewkowa idealna nie tylko na Święta

nazwa

Wykonanie

Witam w wiosennym nastroju słoneczną babką, puszystą i wilgotną. Z bakaliami lub bez, dzięki marchewce, barwiącej na ciepły jasnopomarańczowy kolor, świetnie się sprawdzi jako wyjątkowy świąteczny wypiek na Wielkanoc. Praktycznie do każdego przepisu dołączam szczegółowy film, więc krok po kroku, przygotujecie fantastyczną w smaku i wyglądzie babkę piaskową, do której wcale nie trzeba tuzina jajek, żeby baba była pyszna i pięknie się prezentowała.
Składniki
pół szklanki soku z marchewki (sok z 4-5 marchewek)
sok z połowy średniej cytryny
pół szklanki jogurtu
4 jaja
2 szklanki (bez czuba) mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
125 gram masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo aromat na przykład cytrynowy (opcjonalnie)
szczypta soli
Jeśli dodajemy bakalie na tą porcję(około 200 gram) - trzeba je po sparzeniu osączyć i wymieszać razem z suchymi składnikami
Przygotowanie
przygotowanie na filmie
1. Mieszam suche składniki - mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
2. Smaruję foremkę. Użyłam podłużnej 30 cm x10 cm (pomiar od góry), nieco przy dużej, ale ostatnio, kiedy piekłam babkę, z mniejszej a właściwie niższej foremki, ciasto o mało by nie uciekło. Na szczęście temperatura zatrzymała szaloną babkę, ale jej ucieczka, na szczęście, jedynie się utrwaliła w postaci śmiesznego garbu, opadającego z jednej strony babki. Lepiej wybrać troszkę większą foremkę, bo będzie pewniej i bez obaw.
Na spód foremki wkładam kawałek idealnie dopasowanego papieru, dzięki temu z łatwością ciasto wyjdzie z foremki.
3. Do soku z marchewki wyciskam sok z połówki cytryny. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodaję około jednej łyżki cukru, żeby utrwalić pianę.
4. Nastawiam piekarnik na 175 stopni C. Grzałka góra - dół, bez termoobiegu.
5. W osobnej misie miksuję masło z pozostałym cukrem (łatwiej będzie z cukrem pudrem) do kremowej konsystencji. Dodaję do masła po jednym żółtku, cały czas miksując. Wlewam nieraptownie jogurt i sok z marchewki i również cały czas miksuję. Na tym etapie można dodać suche składniki i bardzo krótko zmiksować całość robotem, tylko do gładkiej masy - ja mieszałam suche składniki łyżką tylko do jednolitej konsystencji i w trzech partiach dodawałam pianę z białek, za każdym razem krótko mieszałam, również tylko do połączenia składników. Przelałam puszystą masę do formy i wstawiłam do piekarnika. Babkę piekłam 45 minut. Sprawdzamy ciasto patyczkiem. jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta to znak, że upieczone. Zostawiłam jeszcze babkę kilka minut w nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku. Ciepłe ciasto bez problemu wyjmuję z foremki i czekam aż przestygnie. Babkę można polać lukrem, polewą lub roztopioną czekoladą. Pychota. Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/02/babka-marchewkowa-idealna-nie-tylko-na.html