Wykonanie

W mojej spiżarni najważniejsze miejsce zarezerwowane jest dla aronii,
borówki,
malin i z roku na rok, przez coraz to większe zapasy
przetworów z
cytryńca. W tamtym roku ususzyłam sporo jagódek a w tym wystarczyło na suszenie i
nalewkę. To piękne pnącze, z wiosny zachwyca żywą
zielenią, jesienią jasnozłotymi liśćmi. W końcu sierpnia dekoruje ogród urokliwymi czerwonymi
owocami, nazywanymi
jagodami życia .
Owoce najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września. Spóźniłam się niestety z tym postem, ale w przyszłym roku będzie, jak znalazł. Teraz go piszę, kiedy za kilka dni
będę już
owoce oddzielać od
nalewki. Może jeszcze uda się Wam nabyć
cytryńca na dobrze zaopatrzonych targowiskach. Warto zaopatrzyć się w produkty w punktach zielarskich -
herbatki z
cytryńca (można je robić samemu z aromatycznych liści i
jagód w środku lata do końca sierpnia. Magiczna schisandra chinensis (cytryniec
chiński) to roślina, bogata w odmładzający eliksir, zawarty w związku, zwanym schizandryną, który regeneruje
serce, mózg, wzrok, wątrobę, słowem stawia na nogi, skuteczniej niż popularne tiramisu. Czytaj więcej:Składniki: Użyłam 2 szklanki
owoców, 1 szklankę
wody, 3/4 szklanki
cukru, pół litra
wódki wytrawnej1. Dojrzałe
owoce płuczę pod zimną
wodą.2. Wsypuje
owoce do rondla i delikatnie rozgniatam przy pomocy tłuczka do
ziemniaków. Dodaje
wodę i
cukier. Doprowadzam do wrzenia i na bardzo małym ogniu podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia
cukru.3. Kiedy
owocowy płyn wystygnie, przelewam go do wyparzonego słoja i dolewam
alkohol. Mieszam, bujając słojem kilka
razy.
Słój zakręcam i wstawiam do spiżarni na około 3 tygodnie. (Wraz ze wstawieniem słoja, zapomniałam, by w odpowiednim czasie, zamieścić w
poście powyższy opis).4. W odpowiedniej chwili przecedzamy
nalewkę i przelewamy do butelki. Eliksirem z
cytryńca darzymy się 2-3
razy dziennie do posiłku, w ilości jednej łyżki. Niewielka ilość (10 ml), dozowana w ciągu dnia przez kilka tygodni, podleczy nasze oczy, nadwyrężone pracą przy komputerze, niedotlenione
serce, nadwątloną od konserwantów i używek wątrobę.Zobacz koniecznie:przepis na
dżem z aroniiprzepis na sos z aroniiidealny przepis na powidła ze
śliwek