ßßß Cookit - przepis na Galaretka z pigwy (pigwowca)

Galaretka z pigwy (pigwowca)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Udało mi się zdobyć owoce pigwowca (potocznie, błędnie nazywanego pigwą). Podpytałam panią na bazarku i okazało się, że pan Henio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia. Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni. Na początek przygotowałam galaretkę z przepisu z ugotuj to . Natomiast z owoców, które zostały mi z galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem.
Składniki:
1 kg owoców pigwowca
woda
ok 500 g cukru
Wykonanie:
Owoce umyć i pokroić na kawałki. Zalać wodą tak, aby przykrywała owoce. Postawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Należy uważać, aby owoce się nie rozpadły. Przecedzić owoce przez sitko wyłożone gazą, ale nie odciskać owoców. Odmierzyć płyn i na 1 litr wywaru wsypać 500 g cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze 110 stopni. Nakrętki wygotować. Gorącą, ale jeszcze płynną galaretkę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić suchymi nakrętkami i odstawić do góry nogami na około 5 minut. Galaretka zgęstnieje jak ostygnie.
Owoców nie wyrzucamy. Można przygotować z nich dżem lub ...
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/10/Galaretka-z-pigwy-pigwowca.html