Wykonanie
Udało mi się zdobyć
owoce pigwowca (potocznie, błędnie nazywanego
pigwą). Podpytałam
panią na bazarku i okazało się, że pan Henio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia. Poszłam więc i kupiłam. Kiedy wyłożyłam
owoce do koszyka, pięknie zapachniało w całej kuchni. Na początek przygotowałam
galaretkę z przepisu z ugotuj to . Natomiast z
owoców, które zostały mi z
galaretki przygotowałam coś obłędnego, ale o tym już następnym razem.

Składniki:1 kg
owoców pigwowca
wodaok 500 g
cukruWykonanie:
Owoce umyć i pokroić na kawałki. Zalać
wodą tak, aby przykrywała
owoce. Postawić na gaz i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Należy uważać, aby
owoce się nie rozpadły. Przecedzić
owoce przez sitko wyłożone gazą, ale nie odciskać
owoców. Odmierzyć płyn i na 1 litr
wywaru wsypać 500 g
cukru. Wymieszać i gotować, aż
syrop zgęstnieje. W międzyczasie w piekarniku wypiec słoiczki w temperaturze 110 stopni. Nakrętki wygotować. Gorącą, ale jeszcze płynną
galaretkę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić suchymi nakrętkami i odstawić do góry nogami na około 5 minut.
Galaretka zgęstnieje jak ostygnie.
Owoców nie wyrzucamy. Można przygotować z nich
dżem lub ...