Wykonanie
Na zimę, jeśli tylko jest taka możliwość, robię różne
soki. W tamtym roku robiłam
wiśniowy i
winogronowy, a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od
soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam
dżem.
Składniki:5 kg
truskawekcukierSposób wykonania:1. Umyte i odszypułkowane
truskawki przekładamy do kosza sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać
wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę
owocową zachowujemy na
dżem.4. Do garnka z powstałym
sokiem wsypujemy
cukier (u mnie 75 dag
cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek.5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę pasteryzować, by
mieć pewność, że te małe wieczka złapią.6. Z podanych porcji zrobiłam 12 buteleczek soku (po 300 ml).Przed podaniem sok rozcieńczamy z
wodą. Smacznego :)