Wykonanie
Wpis edytowany 21 . 06.2013 r.Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam drugą partię słoików z
sokiem - i fakt, przetrwały całą zimę bez żadnych problemów - gotowanie jest zbyteczne, jeśli mamy pod ręką parę silnych męskich rąk (jak to zwykle pisze Biedronka). Poniżej przepis zaktualizowany, ale na końcu wpisu pozostawiam też wersję poprzednią :)
Z 4 kg
truskawek wyszło mi w tym roku 11 słoiczków - 6 małych jak na zdjęciu i 5 dużych (ok. 2 - 3
razy większych).Poniżej przepis na pyszny i w stu procentach naturalny soczek - bez barwników, aromatów i konserwantów ;) Najprostszy
truskawkowy sok bez żadnych udziwnień ;)A kiedy najdzie nas zimowa chandra wystarczy otworzyć słoiczek - od samego zapachu lata w środku zimy poprawia się humor ;)PS. Chyba tak bardzo się wczułam, że robię zdjęcia do zeszłorocznego wpisu, że dopiero po dodaniu ich zauważyłam, że napisałam na etykietkach zeszłoroczną datę :) a może to ten upał tak mi zaszkodził? :)Składniki:- 2 kg
truskawek- ok. 0,5 kg
cukru** ja zawsze sypię na oko - tak, aby każda warstwa
owoców była delikatnie przykryta. Zawsze warto spróbować łyżką czy sok jest odpowiednio słodki i można jeszcze w gorącym rozmieszać dodatkową porcję
cukru, np. jeśli
truskawki w danym roku są mało słodkie ;)Przygotowanie:1.
Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując
cukrem. Odstawiamy na cały dzień lub noc (lub chociaż na parę godzin), żeby
truskawki puściły sok.2. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Wyciągamy
owoce łyżką cedzakową lub chochelką wybieramy sok i przelewamy do słoików. Jak komu wygodniej :)3. Żeby nic się nie zmarnowało można jeszcze zalać
owoce wodą i ewentualnie dosłodzić do smaku - pyszny kompot do obiadu ;)4. Rozlewamy gorący sok do słoiczków, ale nie do pełna (zostawiamy ok. 2 cm od góry). Zakręcamy porządnie, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.UWAGI:- Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone wrzątkiem lub wstawione na kilkanaście minut do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika. Chociaż jeśli masz porządną zmywarkę to może nie jest to konieczne?- Po nalaniu do słoika soku dokładnie wycieramy gwint, ma być czysty i suchy. To samo dotyczy pokrywki.- Zakręcając uważamy, żeby nie zerwać gwintu :)Jeśli jednak wolisz zabezpieczyć słoiki gotując je:4. W garnku układamy ściereczkę, nalewamy
wody - tyle, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoika. Musi ona być w podobnej temperaturze jak nasz sok - nie zalewamy zimnych słoików gorącą
wodą i odwrotnie - gorących zimną, ponieważ mogą pęknąć! Gotujemy ok. 20 minut.