ßßß Cookit - przepis na Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na przełomie sieprnia/ września rozpocznie się sezon na czarny bez! Już dziś warto pomyśleć o przyrządzeniu konfitur i soków z ich udziałem. Są bardzo zdrowe i smaczne :)
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu,
4 szklanki cukru,
4 szklanki wody.
Wykonanie:
Owoce obrać z baldachów i umyć delikatnie w ciepłej wodzie. Odcedzić, zalać 4 szklankami wody, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie odcedzić i gotować jeszcze bez owoców na małym ogniu przez godzinę. Wlać do słoików, zamknąć i słoiki odwrócić do góry dnem w celu sprawdzenia szczelności. Pasteryzować przez 15 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/sok-z-czarnego-bzu.html