ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czarnego bzu

Konfitura z czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jak smakuje czarny bez? Smakuje wspaniale. :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo polecam, ponieważ sezon jest właśnie w pełni, i kwiaty, które jeszcze niedawno były wielkimi, białymi baldachami, właśnie zmieniły się w ciężkie kiście małych, czarnych owoców. Nie da się powiedzieć: on smakuje jak to... czy tamto, ponieważ ma on swój własny, pyszny smak. Taką konfiturę przygotowuję już od wielu lat, ponieważ nieodmiennie mnie do tego smaku ciągnie. Wspaniale nadaje się na kanapki oraz jako dodatek do serów czy mięs. W konfiturze znajdują się małe pesteczki z owoców, ale nie przeszkadzają one w jedzeniu. Smak rekompensuje wszystko, a wykonanie konfitury jest bardzo szybkie i proste. :)
1,5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
0,5 kg cukru żelującego ( cukier 3:1, np. Diamant czy Dr Oetker )
125 ml wody
Owoce umyć, oderwać od szypułek. W dużym garnku wymieszać z cukrem i wodą. Gotować wg. przepisu na opakowaniu ( 4 min) po czym przekładać do słoików. Słoiki natychmiast zakręcać, studzić postawione na zakrętkach.
Z tej ilości wyszło 5 słoików po 200 ml.
Czarny bez w Wikipedii
Ciekawe informacje o czarnym bzie
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/09/Konfitura-z-czarnego-bzu.html