ßßß Cookit - przepis na Rożki z malinami, budyniem i czekoladą

Rożki z malinami, budyniem i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Po biszkoptowym, ciasto francuskie jest dla mnie, idealnym produktem do tworzenia smakowitości na ulubione desery. Wykorzystuje je bardzo często, na słodko i na słono i zawsze znika w mgnieniu oka. W sezonie na przepyszne maliny, nie sposób się oprzeć takim wypiekom. Wzmocniłam smak kawałeczkami czekolady i niewielką ilością budyniu, co malinom dodało słodyczy i pogłębiło ich doskonały smak. Ciasto francuskie można zrobić samemu - to przecież zwyczajne ciasto z mąki i wody, niczym kluskowe i bez jajek. Przekłada się je płatami masła i kilkakrotnie wałkuje i składa, tak, żeby powstawały warstwy, dzięki którym podczas pieczenia, pięknie się listkuje. Jest przy tym trochę pracy, ale jeśli nie mamy czasu, wystarczy je po prostu kupić.
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
budyń w proszku śmietankowy (pół porcji na szklankę mleka) lub przygotowany samodzielnie z 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczki mąki pszennej. Do gotowego z torebki również należy dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej.
szklanka mleka (250 ml)
1 jajo
1/4 tabliczki deserowej pokrojonej w kostkę czekolady
kilkadziesiąt dorodnych malin (zużyłam na 15 kwadracików z ciasta francuskiego 30 malin - 2 maliny na kwadracik)
2 łyżeczki cukru do osłodzenia budyniu
1 łyżeczka cukru wymieszana z odrobiną cukru waniliowego do posypania rożków
Przygotowanie rożków z malinami
1. Gotujemy budyń z połowy torebki. Jeśli jest bez cukru, dodajemy do niego około 2 łyżeczki cukru. Do ugotowanego budyniu zaraz po zdjęciu z płyty grzejnej, dodajemy żółtko, tak, jak przygotowuje się budyń do kremu. Mieszamy dobrze masę budyniową i studzimy.
2. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i kroimy na papierze w kwadraty i na tym samym papierze układamy później rożki na blasze.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza
4. Układamy porcję budyniu na środku każdego kwadratu, dodajemy maliny (to mogą być inne ulubione owoce) i 2-3 kawałeczki czekolady. Zaklejamy rożki i układamy na blasze.
5. Smarujemy rożki rozbełtanym białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 15-18 minut. Po 10 minutach kontrolujemy ich stan. Na 3-4 minuty przed końcem, jeśli zbyt się rumienią, obniżamy temperaturę na 195 stopni C. Ciasto francuskie piecze się w wysokiej temperaturze, ale bardzo szybko, dlatego trzeba zerkać, by ciasteczka się nie przypaliły.
Zapraszam do przepisu na puszysty biszkopt z malinami
oraz znakomity sos malinowy do ciast i deserów
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/rozki-z-malinami-budyniem-i-czekolada.html