Wykonanie

Po
biszkoptowym,
ciasto francuskie jest dla mnie, idealnym produktem do tworzenia smakowitości na ulubione desery. Wykorzystuje je bardzo często, na słodko i na słono i zawsze znika w mgnieniu oka. W sezonie na przepyszne
maliny, nie sposób się oprzeć takim wypiekom. Wzmocniłam smak kawałeczkami
czekolady i niewielką ilością budyniu, co
malinom dodało
słodyczy i pogłębiło ich doskonały smak.
Ciasto francuskie można zrobić samemu - to przecież zwyczajne ciasto z
mąki i
wody, niczym kluskowe i bez
jajek. Przekłada się je płatami
masła i kilkakrotnie wałkuje i składa, tak, żeby powstawały warstwy, dzięki którym podczas pieczenia, pięknie się listkuje. Jest przy tym trochę pracy, ale jeśli nie mamy czasu, wystarczy je po prostu kupić.Składniki:

1 płat
ciasta francuskiegobudyń w proszku
śmietankowy (pół porcji na szklankę
mleka) lub przygotowany samodzielnie z 2 łyżeczek
mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczki
mąki pszennej. Do gotowego z
torebki również należy dodać 1 łyżeczkę
mąki pszennej.szklanka
mleka (250 ml)1
jajo1/4 tabliczki deserowej pokrojonej w kostkę
czekoladykilkadziesiąt dorodnych
malin (zużyłam na 15 kwadracików z
ciasta francuskiego 30
malin - 2
maliny na kwadracik)2 łyżeczki
cukru do osłodzenia budyniu1 łyżeczka
cukru wymieszana z odrobiną
cukru waniliowego do posypania rożkówPrzygotowanie rożków z
malinami
1. Gotujemy
budyń z połowy
torebki. Jeśli jest bez
cukru, dodajemy do niego około 2 łyżeczki
cukru. Do ugotowanego budyniu zaraz po zdjęciu z płyty grzejnej, dodajemy
żółtko, tak, jak przygotowuje się
budyń do kremu. Mieszamy dobrze masę budyniową i studzimy.2. Wyjmujemy
ciasto francuskie z lodówki i kroimy na papierze w kwadraty i na tym samym papierze układamy później rożki na blasze.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza4. Układamy porcję budyniu na środku każdego kwadratu, dodajemy
maliny (to mogą być inne ulubione
owoce) i 2-3 kawałeczki
czekolady. Zaklejamy rożki i układamy na blasze.5. Smarujemy rożki rozbełtanym
białkiem, posypujemy
cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 15-18 minut. Po 10 minutach kontrolujemy ich stan. Na 3-4 minuty przed końcem, jeśli zbyt się rumienią, obniżamy temperaturę na 195 stopni C.
Ciasto francuskie piecze się w wysokiej temperaturze, ale bardzo szybko, dlatego trzeba zerkać, by
ciasteczka się nie przypaliły.Zapraszam do przepisu na puszysty
biszkopt z
malinamioraz znakomity
sos malinowy do ciast i deserów