Wykonanie
Kremówka...
Ciastko pyszne! Chrupiące, delikatne i lekkie. Największy problem jest z jego zjedzeniem. Trudno się nim nie wybrudzić i zjeść elegancko. Ciekawe jaką technikę poleca pierwsza dama z Lekcji Stylu ;)
składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego (w rulonie)2 l
mleka1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy4 budynie
śmietankowe2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej400 g
masładodatkowo:
cukier puderwykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w 200 ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto należy przekłuwać widelcem tak aby zredukować wszystkie nierówności. Powinno być płaskie i upieczone na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.W tym czasie przygotować krem. Odlać 2 szklanki
mleka i rozpuścić w nich budynie razem z
mąkami. Resztę
mleka zagotować w garnku cały czas mieszając. Stopniowo dodawać
cukier,
cukier waniliowy i
masło. Dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę
mleka i budyniu. Gotować przez kilka minut aż do zgęstnienia. Krem odstawić do całkowitego wystudzenia.Upieczone placki ciasta przełożyć kremem budyniowym, podzielić na porcje i posypać
cukrem pudrem. Podawać.Smacznego! :)