Wykonanie
Domowe pyzy z
mięsem to klasyka tradycyjnej, smacznej polskiej kuchni. Od czasu do czasu warto dopieścić podniebienie i zapomnieć na chwilę o ciągłym odmawianiu sobie specjałów, które kubkom
smakowym dają wiele rozkoszy.

Przepis na
młodą kapustę z
sosem pomidorowym tutaj lub na filmieSkładniki na ciasto do pyz2/3
ziemniaków (użyłam powyżej 1 kg )1/3
mąki pszennej1 -2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajo
Przygotowałam ciasto według starej zasady: 2/3 ugotowanych i zmiażdżonych
ziemniaków na 1/3
mąki. Od każdej zasady trzeba jednak czasami odstąpić, na przykład wtedy, gdy
ziemniaki mają w sobie dużo
wody a mało naturalnego krochmalu (
mąki ziemniaczanej), trzeba dodać nieco więcej
mąki, ale ostrożnie, by pyzy nie były twarde po ugotowaniu. Na około kilogram
ziemniaków dodałam oprócz zasadniczej
mąki 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i 1
jajo. Ciasto zagniatamy mieszając wystudzoną masę ziemniaczaną z pozostałymi składnikami, mniej więcej w stosunku 3:1. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, rolując na stolnicy wałeczki nieco grubsze niż przy kopytkach i kroimy porcje na pyzy. Każdą delikatnie spłaszczamy na owal. Kładziemy centralnie farsz, dobrze sklejamy i wygładzamy (dłonie dobrze jest przecierać
mąką, by ułatwić formowanie pyz). Pyzy gotujemy w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem 2-3 łyżek
oleju. Jeśli włożymy za dużo klusek na raz, nie wypłyną szybko na powierzchnię wrzącej
wody i mogą się rozgotować. Moje pyzy gotowałam w 3 rzutach - są elastyczne i mięciutkie. Zobacz, jak robię pyzy na filmie

Oprócz powyższych składników do farszu (250 gram
mielonego mięsa od
szynki, około 300 gram
pieczarek, 2 średnie
cebule, 2 ząbki
czosnku) potrzeba około łyżki
masła kl. lub 50 ml
oleju do smażenia,
przyprawy ziołowe (
zioła prowansalskie,
majeranek,
papryka mielona słodka,
pieprz naturalny) i 2-3 szczypty
soli do smaku.Przygotowanie farszu do pyz:Umyte
pieczarki kroimy w drobniutką kostkę, zostawiając 1/4
grzybów do pokrojenia w cieniutkie plasterki do sosu. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki
oleju (20-30ml), rozgrzewamy i wrzucamy 3/4 z całej ilości pokrojonej
cebulki. Posypujemy
cebulkę szczyptą
soli (nie będzie się przypalała) Kiedy się zarumieni, dodajemy
mięso mielone i dusimy 2-3 minuty. Kiedy
mięso się zetnie, wyraźnie zbieleje, wrzucamy
pieczarki, pokrojone w drobniutką kostkę (można je zetrzeć na tarce, ale nie wyczujemy ich podczas jedzenia) i
czosnek. Dusimy około 3-4 minut. W razie potrzeby możemy podlać małą ilością
wody lub
wina, by farsz nie był zbyt suchy. W trakcie doprawiamy ostrożnie
ziołami i odstawiamy do wystudzenia.W osobnym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i dodajemy pozostałą
cebulkę. Delikatnie solimy. Kiedy się zrumieni, dosypujemy
pieczarki w plasterkach i 1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki. Wystarczy dusić okrasę około minuty - ja dodaje do niej, jak ostygnie, 2-3 łyżki
oleju z pierwszego tłoczenia (lniany,
sojowy,
słonecznikowy - wyciągają z
papryki piękny czerwony kolor) i jeśli podgrzewam to bardzo delikatnie, by tylko była ciepła (powyżej 60 stopni C. najcenniejsze składniki NNKT
giną)