ßßß Cookit - przepis na Popełniłam wege burgera! (Aloo tikki burger)

Popełniłam wege burgera! (Aloo tikki burger)

nazwa

Wykonanie

Burgery nie goszczą zbyt często w moim jadłospisie, a samodzielnie popełniłam dziś burgera po raz pierwszy w życiu! Na początku zastanawiałam się, jak stworzyć wege burgera przy użyciu tego, co akurat znajdowało się w mojej spiżarni ... puściłam wodze fantazji i oto jest: inspirowany Indiami z ziemniaczanym kotlecikiem aloo tikki.
Składniki:
bułka (powinna być inna, ale u mnie dzisiaj kajzerka)
3 ziemniaki
3 łyżki zielonego groszku z puszki
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pasty imbirowej
pieprz, sól
plaster pomidora
plaster sera
kilka gałązek świeżej kolendry
miętowy chutney
sos pomidorowy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy 3 ziemniaki i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pieprz, sól do smaku.
W miseczce rozgniatamy widelcem groszek, dodając garam masalę, imbir, kmin, posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy.
Gdy ziemniaki wystygną formujemy z nich niewielkie kulki. Warto rozetrzeć w dłoni trochę oleju, aby ziemniaki się nie kleiły do rąk. W ziemniaczanej kulce robimy zagłębienie, do którego wkładamy trochę groszkowego nadzienia, zamykamy nadzienie wewnątrz. Następnie ostrożnia spłaszczamy ziemniaczaną kulkę, tak, aby powstał mały "kotlecik", a farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowane placki smażymy na złoty kolor na oleju.
Ziemniaczanego kotleta umieszczamy w bułce z pomidorem, plastrem sera i ulubionymi warzywami. Świetnie smakuje z dodatkiem miętowego chutneya.
3X2MDTUWPPHU
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/10/popeniam-wege-burgera-aloo-tikki-burger.html