Wykonanie
Burgery nie goszczą zbyt często w moim jadłospisie, a samodzielnie popełniłam dziś burgera po raz pierwszy w życiu! Na początku zastanawiałam się, jak stworzyć wege burgera przy użyciu tego, co akurat znajdowało się w mojej spiżarni ... puściłam
wodze fantazji i oto jest: inspirowany Indiami z ziemniaczanym kotlecikiem aloo tikki.

Składniki:
bułka (powinna być inna, ale u mnie dzisiaj
kajzerka)3
ziemniaki3 łyżki
zielonego groszku z puszki1 łyżeczka
garam masala1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki pasty imbirowej
pieprz,
sólplaster
pomidoraplaster
serakilka gałązek świeżej
kolendrymiętowy chutney
sos pomidorowyolej do smażeniaPrzygotowanie:Gotujemy 3
ziemniaki i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy
pieprz,
sól do smaku.W miseczce rozgniatamy widelcem
groszek, dodając
garam masalę,
imbir,
kmin, posiekaną
kolendrę. Dokładnie mieszamy.Gdy
ziemniaki wystygną formujemy z nich niewielkie kulki. Warto rozetrzeć w dłoni trochę
oleju, aby
ziemniaki się nie kleiły do rąk. W ziemniaczanej kulce robimy zagłębienie, do którego wkładamy trochę
groszkowego nadzienia, zamykamy nadzienie wewnątrz. Następnie ostrożnia spłaszczamy ziemniaczaną kulkę, tak, aby powstał mały "kotlecik", a farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowane placki smażymy na złoty kolor na
oleju.Ziemniaczanego kotleta umieszczamy w
bułce z
pomidorem, plastrem
sera i ulubionymi warzywami. Świetnie smakuje z dodatkiem
miętowego chutneya.

3X2MDTUWPPHU