Dzisiaj mam dla Wam szybki zdrowy fast food:) Myślę, że przypadnie do gustu nawet osobom niejedzącym mięsa. W roli głównej - ciecierzyca, zwana również cieciorką! Polecam włączyć ją do swojej diety, gdyż ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Jest świetnym źródłem białka a także obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Sami widzicie.... nic tylko wcinać! Zainteresowanych zapraszam poniżej:)Składniki: na ok 10 sztuk200 g ciecierzycy60 g sera feta1 szalotka2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawycurryświeża papryczka chili drobniutko posiekana (ilość wedle uznania)1 łyżka posiekanych listków świeżej kolendry1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty1 łyżeczka sosu sojowegoszczypta cynamonu1 łyżeczka soku z limonki1 jajkomąka kukurydziana (tak jak na polentę) lub bułka tarta do obtoczeniaolej do smażeniaPrzygotowanie:Ciecierzycę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo zmiksuj w blenderze. Ja wolałam mieć gdzieniegdzie większe kawałki. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij je na dwóch łyżkach masła. Wymieszaj ciecierzycę ze wszystkimi składnikami i dopraw do smaku. Uformuj kulki wielkości piłki golfowej, spłaszcz i obtocz w mące kukurydzianej lub bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.Sposób podania pozostawiam Twojej kreatywności:) Ja podałam w tortilli z liściem sałaty, pomidorem, czerwoną cebulą i jogurtem naturalnym wymieszanym z kawałkiem fety i pastą z ostrej paprykichili. Smacznego!