Wykonanie
Miło zacząć dzień pysznym śniadaniem...trochę innym niż zwykle. Zazwyczaj mam czas jedynie na
herbatę albo
płatki owsiane, bo szybko, bo znowu "M. jeszcze tylko 5 minut i wstaję"...no i wstałam za późno;) Nie wyrabiam się rzecz jasna z niczym i w pośpiechu najczęściej w ogóle zapominam o śniadaniu. Pamiętam jednak, jak tata nigdy nie puszczał nas od stołu dopóki nie zjedliśmy śniadania przed wyjściem do szkoły. Różnie się to kończyło...czasem
rykiem;)No ale dziś
mogę się rozpieszczać....Dziś Kancelaria jest zamknięta na cztery spusty a ja myślę tylko o sobie i o menu na świąteczny stół. Zaraz lecę na zakupy. To niewiarygodne, że ilekroć wymyślę sobie koncepcję na "udekorowanie" stołu, to nie
mogę mogę znaleźć tego co sobie w głowie uknułam. I tak jest oczywiście i tym razem! Zachciałam obrus w kolorze lila, przeszukałam kilka sklepów, centrów handlowych i nawet allegro i NIC! Zwariować można. Jednak nie mam zamiaru się poddawać i ruszam na kolejne poszukiwania. Trzymajcie kciuki....jak nie znajdę będzie źle;) No ale zanim wyjdę z mieszkania podzielę się z
Wami moim pomysłem na pyszne i pożywne śniadanko.


Składniki:przepis na dwie porcjedwa duże
jajkacukinia (ok 1/2 średniej wielkości warzywa)jedna
dymkaspory ząbek
czosnkuodrobina
chillikilka listków
miętydwie łyżki
oliwyłyżeczka zielonego pestoszczypta
soli i
pieprzu

Przygotowanie:Nastawcie piekarnik na 190 stopni. Posiekajcie
dymkę na cieniutkie plasterki. Drobno posiekajcie
czosnek i
chilli.
Cukinię pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni
oliwę i zeszklijcie
dymkę z
czosnkiem i
chilli. Dodajcie
cukinię i łyżeczkę pesto. smażcie na małym ogniu aż
cukinia zmięknie. Dodajcie posiekane listki
mięty i smażcie jeszcze przez chwilę.


Roztrzepcie
jajka z dodatkiem
soli i
pieprzu. Nałóżcie po trochę
cukinii do każdego naczynka do zapiekania (albo umieśćcie wszystko w jednym większym) i zalejcie
jajkami. Wstawcie do piekarnika na kilka minut aż
jajko się zetnie. Ja użyłam dwóch małych naczynek więc czas spędzony w piekarniku to 5 minut.

Salsa:jeden średni
pomidorkawałek
czerwonej cebulikilka listków
bazyliioliwasólpieprzodrobina
octu winnego

Przygotowanie:Posiekajcie
cebulę w drobną kostkę, podobnie potraktujcie
pomidora. Dodajcie posiekane listki
bazylii oliwę i
ocet. Wymieszajcie i doprawcie do smaku
solą i
pieprzem. Nałóżcie po trochę salsy na każdą porcję. Możecie podać z grzankami. Smacznego!:)
