ßßß
Za oknem piękna wiosna, kwitną kwiaty, drzewa, słońce świecie więc i nasz organizm zaczyna domagać się nowalijek. W sklepach i na targach co raz więcej świeżych i młodych warzyw, więc i na blogu nie mogło zabraknąć zupki ze świeżego kalafiora.
Składniki :- 1 średni świeży kalafior- 2 skrzydełka z kurczaka- 1 szyja z indyka- 5-6 średnich ziemniaków- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek pora- kawałek selera- pieprz ziarnisty- ziele angielskie- liść laurowy- sól, pieprz do smaku- mąka i masło do zasmażki
Przygotowanie :1. Mięso myjemy i wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy jak na rosół.2. W międzyczasie obieramy warzywa i drobno kroimy.3. Kiedy zszumujemy wywar z mięsa dodajemy warzywa bez ziemniaków i kalafiora.4. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Całość na małym ogniu gotujemy ok 1,5 godz.5. W oczekiwaniu na wywar możemy przygotować ziemniaki - obrać i pokroić w drobną kosteczkę, oraz z kalafiora zrobić mniejsze różyczki.6. Po ok 1,5 godz wyjmujemy mięso z wywaru, dodajemy ziemniaki i gotujemy do zmięknięcia ich.7. Na koniec dodajemy kalafiora, aby nam się nie rozgotował.8. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i robimy zasmażkę I stopnia. Dolewamy do naszej zupy. Całość zaprawiamy delikatne śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !