Wykonanie

Lubicie
kurczaka z rożna? Bo ja uwielbiam. Zachciało mi się niedawno coś podobnego, ale stworzonego w domowych warunkach bez rożna. Znalazłem fajny przepis na "
kurczaka po generalsku " i postanowiłem go zrobić na niedzielny obiad. Sam
kurczak wyszedł rewelacyjny, soczysty, a warzywa razem z nim robione to dosłownie "niebo w gębie". Babcia opowiadała, że kiedyś właśnie tak robiło się takie danie, tylko
kurczaka nie nadziewało się na butelkę, a kładziono bezpośrednio na warzywa, aby one przeszły
sokami z
kurczaka.

Składniki :- cały
kurczak- 4
goździki- butelka
piwa-
ziemniaki-
marchew-
cebula-
pomidory
Marynata :- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
octu winnego- 1 łyżeczka
sosu sojowego-
sól,
pieprz-
papryka ostra- kilka kropel
tabasco (użyłem
piri-
piri)- 1-2 łyżeczki
rozmarynu
Przygotowanie :1. Dzień wcześniej szykujemy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.2.
Kurczaka myjemy i dokładnie najlepiej przy pomocy pędzelka nacieramy go marynatą w środku i na zewnątrz.3. Wkładamy do miski i zostawiamy na cała noc w lodówce.4. Następnego dnia przy pomocy ciepłej
wody pozbywamy się etykiety z
piwa. Nadziewamy
kurczaka na butelką, tak, aby szyjka butelki wyszła obok szyi
kurczaka.

5. W znalezionym przepisie podobno
piwo z butelki powinno wylatywać na
kurczaka, ale polecam odlać trochę w szklankę i samemu co jakiś czas podczas pieczenia podlewać
piwem z dodatkiem
goździków.6. Warzywa grubo kroimy i rozsypujemy na blachę dookoła
kurczaka, polewamy
oliwą i delikatnie solimy i
pieprzymy. Jedynie
pomidory zostawiamy na później.7. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 90 minut.8. Co jakiś czas możemy polewać
kurczaka piwem, a pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy
pomidory.9. Całość, jak nam się pięknie zarumieni wyjmujemy, kroimy i podajemy razem z warzywami.S M A C Z N E G O ! ! !