Wykonanie
Okazuje się, że
papaja jest jednym z nielicznych
owoców, które można łączyć z
mięsem. Całe szczęście, że
owoce tej tropikalnej rośliny są coraz częściej dostępne w
polskich sklepach i straganach, bo rzeczywiście
owoc ten zaliczyć można do superfood . Ciekawostką jest również fakt, iż jadalne są nie tylko
owoce papai, ale również jej liście oraz nasiona.Dzisiaj proponujemy wam lekką
sałatkę z dodatkiem papai. Zajadać się nią można na co dzień i od święta, stanowi też doskonały środek wspomagający leczenie problemów gastrycznych –
papaja ma właściwości łagodzące dolegliwości żołądkowe bowiem zawiera olbrzymie pokłady enzymów proteolitycznych. Te znajdują się zresztą również w liściach i nasionach, które w postaci sproszkowanej będą świetnym składnikiem leczniczego naparu. Napar ten działa niwelująco na niestrawność, zgagę czy uczucie przejedzenia. To nie wszystko bowiem składniki te zapobiegają powstawaniu nowotworów. Ciekawostką jest również fakt, iż liście papai doskonale zmiękczają
mięso. Podobne właściwości wykazują nasiona papai. Te dodatkowo działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Co więcej, są „balsamem” dla wątroby.Wróćmy jednak do proponowanej sałatki. Aby ją przyrządzić przygotować należy
owoc papai,
krewetki,
pomidorki koktajlowe,
cebulę,
limonkę,
bazylię,
kolendrę,
miętę,
czosnek,
cukier,
sól i
pieprz oraz
oliwę z oliwek.Przygotowanie jest bardzo proste.
Krewetki należy ugotować a do pozostałej
wody dodać
cukier i wszystkie
przyprawy. Na patelni zaś należy podsmażyć
pomidorki z
papają i
cebulą.
Krewetki ułożyć na talerzu, położyć na nich powstały na patelni mus i polać sosem z
cukru z dodatkiem przypraw.Tak przygotowana
sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem. Idealnie pasuje na lunch bądź kolację. Zawiera w sobie wszelkie odżywcze składniki a połączenie
owoców morza z egzotycznym
owocem papai sprawia, że danie to staje się jakże wykwintne. Prostota jego wykonania sprawia zaś, że
sałatkę taką można z powodzeniem serwować każdego dnia.