Wykonanie

Składniki :
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
2 łyżki
oleju2 łyżki
przyprawy harissa
sólpieprzświeża
bazylia pół pęczka
2 łyżeczki
czosnku granulowanego
Salsa :
5
pomidorów2 ząbki
czosnkulimonkapół
cebulisólpieprzkilka listków
kolendry1/2 łyżeczki
oliwy3-4 krople
tabasco habanero ( lub świeża posiekana
papryczka chili)
+
chlebki pita, sos
kolendrowy z tego przepisu ( KLIK)
Przygotowanie :
Do
mięsa dodaję
olej,
przyprawę harissa,
czosnek granulowany, posiekane listki
bazylii przyprawiam
solą i
pieprzem.
Mięso wyrabiam.
Formuję ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
Chowam do lodówki na około 30 minut.
Z
pomidorów zdejmuję skórkę, pozbywam się pestek.
Miąższ kroję w drobną kostkę.
Cebulę,
czosnek i
kolendrę siekam. Łącze wszystko razem.
Przyprawiam
solą,
pieprzem,
tabasco oraz
sokiem z połowy
limonki. Dodaję
oliwę.
Wszystko dokładanie mieszam. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
Mięso grilluję na grillu elektrycznym na najwyższej mocy około 30 minut.
Podaję z salsą,
chlebkami pita, sosem
kolendrowym i cząstkami
limonki do skropienia
mięsa.