ßßß Cookit - przepis na Orientalne kebaby na patyku

Orientalne kebaby na patyku

nazwa

Wykonanie

Składniki :
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy harissa
sól
pieprz
świeża bazylia pół pęczka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Salsa :
5 pomidorów
2 ząbki czosnku
limonka
pół cebuli
sól
pieprz
kilka listków kolendry
1/2 łyżeczki oliwy
3-4 krople tabasco habanero ( lub świeża posiekana papryczka chili)
+ chlebki pita, sos kolendrowy z tego przepisu ( KLIK)
Przygotowanie :
Do mięsa dodaję olej, przyprawę harissa, czosnek granulowany, posiekane listki bazylii przyprawiam solą i pieprzem.
Mięso wyrabiam.
Formuję ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
Chowam do lodówki na około 30 minut.
Z pomidorów zdejmuję skórkę, pozbywam się pestek.
Miąższ kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i kolendrę siekam. Łącze wszystko razem.
Przyprawiam solą, pieprzem, tabasco oraz sokiem z połowy limonki. Dodaję oliwę.
Wszystko dokładanie mieszam. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
Mięso grilluję na grillu elektrycznym na najwyższej mocy około 30 minut.
Podaję z salsą, chlebkami pita, sosem kolendrowym i cząstkami limonki do skropienia mięsa.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/05/orientalne-kebaby-na-patyku.html