ßßß
Składniki :mięso mielone wieprzowe 1/2 kg2 łyżki oleju2 łyżki przyprawy harissasólpieprzświeża bazylia pół pęczka2 łyżeczki czosnku granulowanegoSalsa :5 pomidorów2 ząbki czosnkulimonkapół cebulisólpieprzkilka listków kolendry1/2 łyżeczki oliwy3-4 krople tabasco habanero ( lub świeża posiekana papryczka chili)+ chlebki pita, sos kolendrowy z tego przepisu ( KLIK)Przygotowanie :Do mięsa dodaję olej, przyprawę harissa, czosnek granulowany, posiekane listki bazylii przyprawiam solą i pieprzem.Mięso wyrabiam.Formuję ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.Chowam do lodówki na około 30 minut.Z pomidorów zdejmuję skórkę, pozbywam się pestek.Miąższ kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i kolendrę siekam. Łącze wszystko razem.Przyprawiam solą, pieprzem, tabasco oraz sokiem z połowy limonki. Dodaję oliwę.Wszystko dokładanie mieszam. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.Mięso grilluję na grillu elektrycznym na najwyższej mocy około 30 minut.Podaję z salsą, chlebkami pita, sosem kolendrowym i cząstkami limonki do skropienia mięsa.