ßßß
Oto kolejny przepis, który powstał dzięki przepysznemu Tofu marki Polsoja . Przyznam szczerze, że ,,tofurnik" - wegański sernik z tofu - był dla mnie totalną nowością i kompletną improwizacją. W trakcie przygotowań przychodziły mi do głowy pomysły na składniki, które w rezultacie dały niesamowicie smaczny i oryginalny smak. Gorąco polecam miłośnikom kulinarnych eksperymentów oraz wielbicielom niekonwencjonalnych smaków! Składniki: kruchy spód:1,5 szklanki mąki pszennej3 łyżki kakao4-6 łyżek cukru pudru1/4 szklanki oleju kokosowego tofurnik:3 kostki tofu naturalnego Polsoja250 g pistacji ( w łupinach)1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)8 kopiastych łyżek cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie budyniu waniliowegoBiała polewa:1/3 szklanki cukru pudru1/3 szklanki masła kakaowego1 łyżka mleka sojowego w proszku+pistacje do ozdobyWykonanie:spód:Mąkę, cukier i kakao mieszamy, dodajemy olej, wyrabiamy kruche ciasto, które wgniatamy w spód formy o średnicy 20 cm.tofurnik:Pistacje pozbawić łupinek, zmielić bardzo dokładnie. Tofu odsączyć. Mleczko kokosowe oddzielić od ,,śmietanki". Śmietankę kokosową, tofu, budyń, cukier i proszek do pieczenia połączyć z pistacjami (najlepiej zmiksować). Całość wylać na kruchy spód. Piec w temperaturze 180 stopnipolewa:Masło kakaowe roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, mleko przesiać, dodać do masła, mieszać aż do połączenia wszystkich składników. Polać sernik, wierzch posypać posiekanymi pistacjami!Polecam schłodzić przed podaniem.Smacznego!






Ps. Chciałabym Was serdecznie zaprosić do polubienia mojej strony na facebooku. Będą się tam pojawiać zapowiedzi oraz ,,kulisy" mojej kuchni ;-)