Wykonanie

Oto przepis dla zwolenników nietypowych smaków. Połączenie
słodyczy miodu oraz pikanterii
chili nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Delikanie wyczuwalny aromat świeżych
ziół podkreśla smak
kurczaka. Jeśli lubicie ostre
przyprawy to te udka z pewnością przypadłyby Wam do gustu.Składniki:
udek z kurczaka,
olej kokosowy,3-4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego Pudliszki,2 duże ząbki
czosnku,
pieprz,
sos sojowy,szczypta
imbiru,
chili,
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,3 łyżki
soku z cytryny,4-5 łyżek
miodu,1
szalotka2 łyżki sosu słodkiego
chili,świeży
rozmaryn,świeża
bazylia,1/3
papryki czerownej,1
papryczka chiliWykonanie:Udka umyć, osuszyć.marynata:
Miód wymieszać z koncentratem i sosem
chili, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
chili,
pieprz,
imbir,
sok z cytryny, obie suche
papryki. Doprawić do smaku
sosem sojowym (można zastąpić go
solą).Udka zamarynować, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny.Po tym czasie
mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyozdobić świeżymi
ziołami, pokrojoną
papryką oraz
chili. Skropić
olejem kokosowym.Piec ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni.Smacznego!





