Wykonanie
To danie powstało zupełnie przypadkowo. Z powodu
praku pomysłu na obiad ,,wyczarowałam coś z niczego". Efektem był przepyszny
smakaron z dość oryginalnym, gęstym sosem. Wyczuwalny aromat
ziół idealnie skompował się z delikatnym smakiem
mozarelli, a dzięki
cebulce potrawa nabrała wyrazistego smaku.Składniki: (na ok. 2 porcje)120 g ulubionego
makaronu,100 g
serka śmietankowego,50 g
śmietany 30 %świeża
bazylia,świeży
rozmaryn,1 średnia
cebulka,1 ząbek
czosnku,150 g
mozarelli,puszka
groszku,1/3 szklanki
słonecznika,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekWykonanie:
Makaron ugotować al dente, dodając do
wody ok. łyżkę
oliwy (by się nie skleił). Pokrojoną
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek posmażyć na
oliwie z oliwek.
Mozarellę potrzeć na tarce, zmieszać z
serkiem i
śmietanką, dodać do
cebulki, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Zioła posiekać, wsypać do reszty. Smażyć aż do roztopienia
mozarelli. Gotowym sosem polać
makaron, wierzch posypać
groszkiem i
słonecznikiem.Smacznego!