ßßß
To danie powstało zupełnie przypadkowo. Z powodu praku pomysłu na obiad ,,wyczarowałam coś z niczego". Efektem był przepyszny smakaron z dość oryginalnym, gęstym sosem. Wyczuwalny aromat ziół idealnie skompował się z delikatnym smakiem mozarelli, a dzięki cebulce potrawa nabrała wyrazistego smaku.Składniki: (na ok. 2 porcje)120 g ulubionego makaronu,100 g serka śmietankowego,50 g śmietany 30 %świeża bazylia,świeży rozmaryn,1 średnia cebulka,1 ząbek czosnku,150 g mozarelli,puszka groszku,1/3 szklanki słonecznika,sól,pieprz,oliwa z oliwekWykonanie:Makaron ugotować al dente, dodając do wody ok. łyżkę oliwy (by się nie skleił). Pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek posmażyć na oliwie z oliwek. Mozarellę potrzeć na tarce, zmieszać z serkiem i śmietanką, dodać do cebulki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zioła posiekać, wsypać do reszty. Smażyć aż do roztopienia mozarelli. Gotowym sosem polać makaron, wierzch posypać groszkiem i słonecznikiem.Smacznego!





