ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa ( z malinową nutą)

Babka jogurtowa ( z malinową nutą)

nazwa

Wykonanie

Babka jogurtowa, trochę zmodyfikowana bo z leciutko malinową nutą. Takie ciasta lubię najbardziej.Piaskowe, ucierane, bez mas i kremów. Idealne na śniadanie, do popołudniowej kawy lub wieczornej herbaty. Delikatna puszysta pyszna. Na nadchodzą Wielkanoc lub na każdą inną okazję.Budyń malinowy możecie zastąpić śmietankowym i dodać łyżkę syropu malinowego, albo użyć budyniu o innym smaku np truskawkowym.
3 jajka
200 g mąki
200 g cukru
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
10 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g stopionego masła
1 op budyniu malinowego
2 łyżki mleka
ew lukier d dekoracji
Do miski wbić jajka dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt, sok z cytryny i stopione wystudzone masło.Wszystko razem zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy wsypać budyń i dodać mleko ( ew sok malinowy) Zmiksować i wylać na pierwszą część ciasta, delikatnie zmieszać ( takie esy floresy łyżą zróbcie ;-) Babkę piec w tem,160 stopni 50 min.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/03/babka-jogurtowa-z-malinowa-nuta.html