Wykonanie
Fondue
serowe to narodowe danie Szwajcarów. Jest bardzo popularne także wśród Francuzów. Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, co znaczy „roztapiać się”. Prawdziwe fondue - zgodnie z oryginalnym przepisem - robi się z różnych rodzajów
twardego sera.Liczba osób: 8; czas przygotowania: 60 minut; poziom trudności: średni; koszt: mniej niż 100 złotych.SKŁADNIKI500 g
sera ementaler500 g
sera gruyere250 g
śmietany 18%250 g
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła śmietankowego40 ml
białego wina wytrawnego10 ml
wódki wiśniowej3 świeże
papryki5 dużych
marchwi1
kalafior1 opakowanie świeżego
selera1 opakowanie grzanek
czosnkowych lub
groszku ptysiowego
bagietkasólpieprzPRZYGOTOWANIEW dużym garnku rozpuścić łyżkę
masła. Dodać drobno posiekany
czosnek.Dodać starty na tarce
ser ementaler,
ser gruyere,
śmietanę,
białe wino i
wódkę wiśniową. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby
ser się roztopił.Zdjąć z ognia. Dodać
jogurt naturalny, doprawić
solą i
pieprzem.PROPOZYCJA PODANIAPodawać w specjalnym zestawie do fondue.W osobnych miseczkach podać umyte i podzielone na małe porcje warzywa:
marchew,
paprykę,
seler,
kalafior oraz
bagietkę, grzanki
czosnkowe lub
groszek ptysiowy.Smak founde podkreśli
białe wino.