Wykonanie
„Ach, kieleckie jakie cudne, gdzie jest taki drugi
kraj….”Przypomniała mi się piosenka ze szkoły…. dorastałam na Kielecczyźnie i nie było żadnej akademii w szkole bez tej właśnie piosenki. Teraz mieszkam w Małopolsce, ale sentyment pozostał i pewne preferencje kulinarne również. Ulubiony
majonez oczywiście kielecki … i do tego w dużych ilościachWczoraj były na obiad
piersi z kurczaka w cieście
majonezowym… jeden z tych przepisów, do których często wracam. Czasem „z braku laku” zdarzało mi się używać do zrobienia ciasta innego
majonezu, ale z kieleckim takie placuszki są bezsprzecznie najlepsze!

Składniki:
pierś z kurczaka – 40 dkg,
Majonez Kielecki – 2 kopiaste łyżki,
mąka pszenna – 2 kopiaste łyżki,
jajko – 2 szt,
ser żółty – 80 g,
papryka czerwona – ½ szt,
czosnek – 1 ząbek,
sól do smaku,
pieprz czarny świezomielony do smaku,
olej do smażenia.PrzygotowanieZetrzeć
żółty ser. Umieścić dwie łyżki „Majonezu Kieleckiego” w misce, dodać
mąkę oraz
żółty ser. Wbić dwa
jajka a następnie wymieszać. Umyć
paprykę usunąć gniazdo nasienne a połowę
papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Drugą połowę
papryki można wykorzystać do dekoracji talerzy. Umyć
mięso a
potem pokroić na małe kawałki.Do masy majonezowej dodać
paprykę oraz
mięso. Doprawić przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Smażyć na rozgrzanym
oleju małe placki z obu stron na złoty kolor.Podawać wedle upodobania, u nas były z
makaronem sojowym. Polecam!