ßßß
Składniki:pierś z kurczaka – 40 dkg,Majonez Kielecki – 2 kopiaste łyżki,mąka pszenna – 2 kopiaste łyżki,jajko – 2 szt,ser żółty – 80 g,papryka czerwona – ½ szt,czosnek – 1 ząbek,sól do smaku,pieprz czarny świezomielony do smaku,olej do smażenia.PrzygotowanieZetrzeć żółty ser. Umieścić dwie łyżki „Majonezu Kieleckiego” w misce, dodać mąkę oraz żółty ser. Wbić dwa jajka a następnie wymieszać. Umyć paprykę usunąć gniazdo nasienne a połowę papryki pokroić w bardzo drobną kostkę. Drugą połowę papryki można wykorzystać do dekoracji talerzy. Umyć mięso a potem pokroić na małe kawałki.Do masy majonezowej dodać paprykę oraz mięso. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placki z obu stron na złoty kolor.Podawać wedle upodobania, u nas były z makaronem sojowym. Polecam!