ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i grzybami

Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i grzybami

nazwa

Wykonanie

„Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”
Jak głosi legenda pierogi zagościły na naszym stole dzięki przeorowi klasztoru w Kijowie Jackowi Odrowążowi, który w XIII wieku przywiózł przepis z Rusi – i wcale nie przepis na „nasz ruskie”, ale na pierogi z kapustą i grzybami. Jak już pierogi zagościły w naszym kraju to nie tylko pozostały, ale podbiły nasze podniebienia
Dziś pomysłów i przepisów na pierogi jest mnóstwo, tym razem proponuję wersję z kaszą jaglaną mięsem i grzybami – pyszne, zdecydowanie polecam.
Składniki:
łopatka wieprzowa – 70 dkg,
grzyby suszone – 10 g,
kasza jaglana – 1 szklanka,
cebula – 3 szt,
seler naciowy – 2 gałązki,
mąka pszenna – 3 szklanki,
żółtko jaja – 1 szt,
masło – 30 g,
ciepła woda wg potrzeby,
mąka do podsypywania,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukać. Zagotować osoloną wodę – na szklankę kaszy dwie szklanki wody. Wrzucić kaszę na wrzątek i gotować aż do wsiąknięcia wody. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia. Mięso – u mnie krojona łopatka, umyć zalać wodą, dodać seler i grzyby, posolić i gotować do miękkości. Następnie z powstałego wywaru wyjąć mięso, grzyby a także seler a potem zmiksować. Pozostawiony wywar jest świetną bazą pod zupę grzybową. Doprawić do smaku.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę. Zrobić w mące dołek i dodać roztopione masło oraz żółtko roztrzepane w paru łyżkach ciepłej wody. Posolić. Zagniatać ciasto, dolewając w miarę potrzeby ciepłą wodę. Z gotowego ciasta uformować kulę, przykryć miską i pozostawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Podsypać stolnicę mąką. Odkrawać po kawałku ciasto z kulki, rozwałkowywać cienko i szklanką wycinać koła. Na każde kółko nakładać małą łyżeczką farsz. Kleić brzegi pieroga i gotować we wrzącej osolonej wodzie – 3-4 minuty od wypłynięcia. Cebulkę zeszklić na oleju i krasić nią gotowe pierogi.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/pierogi-z-kasza-jaglana-miesem-i-grzybami