Wykonanie
„Św.
Jacku z pierogami,
módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na
stole były i nas od głodu broniły”

Jak głosi legenda pierogi zagościły na naszym
stole dzięki przeorowi klasztoru w Kijowie Jackowi Odrowążowi, który w XIII wieku przywiózł przepis z Rusi – i wcale nie przepis na „nasz ruskie”, ale na pierogi z
kapustą i
grzybami. Jak już pierogi zagościły w naszym
kraju to nie tylko pozostały, ale podbiły nasze podniebieniaDziś pomysłów i przepisów na pierogi jest mnóstwo, tym razem proponuję wersję z
kaszą jaglaną mięsem i
grzybami – pyszne, zdecydowanie polecam.

Składniki:
łopatka wieprzowa – 70 dkg,
grzyby suszone – 10 g,
kasza jaglana – 1 szklanka,
cebula – 3 szt,
seler naciowy – 2 gałązki,
mąka pszenna – 3 szklanki,
żółtko jaja – 1 szt,
masło – 30 g,ciepła
woda wg potrzeby,
mąka do podsypywania,
olej do smażenia,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukać. Zagotować osoloną
wodę – na szklankę
kaszy dwie szklanki
wody. Wrzucić
kaszę na wrzątek i gotować aż do wsiąknięcia
wody. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia.
Mięso – u mnie krojona
łopatka, umyć zalać
wodą, dodać
seler i
grzyby, posolić i gotować do miękkości. Następnie z powstałego
wywaru wyjąć
mięso,
grzyby a także
seler a
potem zmiksować. Pozostawiony
wywar jest świetną bazą pod zupę
grzybową. Doprawić do smaku.Na stolnicę wysypać przesianą
mąkę. Zrobić w
mące dołek i dodać roztopione
masło oraz
żółtko roztrzepane w paru łyżkach ciepłej
wody. Posolić. Zagniatać ciasto, dolewając w miarę potrzeby ciepłą
wodę. Z gotowego ciasta uformować kulę, przykryć miską i pozostawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Podsypać stolnicę
mąką. Odkrawać po kawałku ciasto z kulki, rozwałkowywać cienko i szklanką wycinać koła. Na każde kółko nakładać małą łyżeczką farsz. Kleić brzegi pieroga i gotować we wrzącej osolonej wodzie – 3-4 minuty od wypłynięcia.
Cebulkę zeszklić na
oleju i krasić nią gotowe pierogi.