Wykonanie
Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na portalu kulinarnym – sernik
sojowy – pomysł mnie zaciekawił, ale nie miałam okazji go wypróbować.
Soję owszem jadamy i nawet lubimy, ale ponieważ jest jedną z najbardziej modyfikowanych roślin na świecie, to staram się, aby nie pojawiała się na naszym
stole za często. Czekałam więc na specjalną okazję i wreszcie się doczekałam – przyjechali goście, którzy są na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.Do dekoracji wykorzystałam mieszankę ziaren prażonych
Cynamonowy Raj (www.ziarenkowo.com).
Ciasto nie jest proste w przygotowaniu, trochę pracochłonne i wymaga czasu. W smaku rzeczywiście przypomina sernik. Ponieważ nie wszyscy z moich domowników lubią
polewę czekoladowa, jedną połowę pozostawiłam bez dekoracji.
Składniki na masę
sojową:
soja – 300 g,
jogurt z
koziego mleka – 1 łyżka,
budyń waniliowy – 1 opakowanie,
jajka – 3 sztuki,
cukier – 3/4 szklanki,
aromat waniliowy – 2 krople,
kurkuma – 1 łyżeczka.Składniki na ciasto:
mąka kukurydziana- 1/2 szklanki,
mąka sojowa – 2 łyżki,
otręby owsiane- 1/2 szklanki,
żółtko – 1 szt,
cukier – 2 łyżki,
margaryna – 150 g.Do dekoracji:
polewa czekoladowa gorzka – 1 opakowanie,ziarenka
Cynamonowy Raj – 6 łyżek.Przygotowanie:
Soję umyć i namoczyć. Powinna się moczyć co najmniej 12 godzin. Po wymoczeniu „wymiętosić” dobrze ziarenka soi, aby zeszła łupinka. Przelewając
soję zimna
wodą wypłukać nasionka z łupinek.Gotową
soję odsączyć na sicie i wsypać do blendera. Zalać wrzącą
wodą do wysokości ok 4 cm ponad ziarna soi i zmiksować na papkę. Zmieloną
soję przelać do garnka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Cały czas mieszać, bo lubi się przypalać. Po ugotowaniu masę ostudzić, przelać do szklanego naczynia i wymieszać z łyżką lub dwoma łyżkami
jogurtu naturalnego. U mnie ze względu na alergię był to
jogurt kozi. Tak przygotowaną masę trzymać w lodówce przez dzień lub dwa. Można piec sernik bez ukwaszania soi, ale jest wtedy mniej
serowy w smaku.Składniki suche potrzebne do przygotowania ciasta mieszać razem. Dodać
żółtko i zimną
margarynę, zagnieść tak, jak kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę a
białka z dodatkiem szczypty
soli na sztywna pianę.
Soję połączyć z
żółtakami, dodać
budyń,
kurkumę i
aromat waniliowy. Na koniec wymieszać z pianą.Schłodzonym
ciastem wysypać spód natłuszczonej formy – ciasto nie jest zbite, raczej przypomina kruszonkę. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiec spód przez ok. 10 minut (temperatura – ok 200 stopni).Na ciepłe ciasto wylać gotową masę i piec ją przez ok godzinę w temperaturze 160 stopni (ponieważ u mnie po 40 minutach masa była jeszcze płynna podniosłam na 15 minut temperaturę do 180 stopni). Następnie przez 20 minut trzymać ciasto w temperaturze 100 stopni. Ciasto zawsze pęka, więc nie należy się podobno tym przejmować.Kiedy przestygnie polać polewą z
gorzkiej czekolady i posypać ziarenkami
Cynamonowy Raj.