ßßß
Ciasto nie jest proste w przygotowaniu, trochę pracochłonne i wymaga czasu. W smaku rzeczywiście przypomina sernik. Ponieważ nie wszyscy z moich domowników lubią polewę czekoladowa, jedną połowę pozostawiłam bez dekoracji.
Składniki na masę sojową:soja – 300 g,jogurt z koziego mleka – 1 łyżka,budyń waniliowy – 1 opakowanie,jajka – 3 sztuki,cukier – 3/4 szklanki,aromat waniliowy – 2 krople,kurkuma – 1 łyżeczka.Składniki na ciasto:mąka kukurydziana- 1/2 szklanki,mąka sojowa – 2 łyżki,otręby owsiane- 1/2 szklanki,żółtko – 1 szt,cukier – 2 łyżki,margaryna – 150 g.Do dekoracji:polewa czekoladowa gorzka – 1 opakowanie,ziarenka Cynamonowy Raj – 6 łyżek.Przygotowanie:Soję umyć i namoczyć. Powinna się moczyć co najmniej 12 godzin. Po wymoczeniu „wymiętosić” dobrze ziarenka soi, aby zeszła łupinka. Przelewając soję zimna wodą wypłukać nasionka z łupinek.Gotową soję odsączyć na sicie i wsypać do blendera. Zalać wrzącą wodą do wysokości ok 4 cm ponad ziarna soi i zmiksować na papkę. Zmieloną soję przelać do garnka i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Cały czas mieszać, bo lubi się przypalać. Po ugotowaniu masę ostudzić, przelać do szklanego naczynia i wymieszać z łyżką lub dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. U mnie ze względu na alergię był to jogurt kozi. Tak przygotowaną masę trzymać w lodówce przez dzień lub dwa. Można piec sernik bez ukwaszania soi, ale jest wtedy mniej serowy w smaku.Składniki suche potrzebne do przygotowania ciasta mieszać razem. Dodać żółtko i zimną margarynę, zagnieść tak, jak kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę a białka z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę. Soję połączyć z żółtakami, dodać budyń, kurkumę i aromat waniliowy. Na koniec wymieszać z pianą.Schłodzonym ciastem wysypać spód natłuszczonej formy – ciasto nie jest zbite, raczej przypomina kruszonkę. Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i podpiec spód przez ok. 10 minut (temperatura – ok 200 stopni).Na ciepłe ciasto wylać gotową masę i piec ją przez ok godzinę w temperaturze 160 stopni (ponieważ u mnie po 40 minutach masa była jeszcze płynna podniosłam na 15 minut temperaturę do 180 stopni). Następnie przez 20 minut trzymać ciasto w temperaturze 100 stopni. Ciasto zawsze pęka, więc nie należy się podobno tym przejmować.Kiedy przestygnie polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać ziarenkami Cynamonowy Raj.