Wykonanie
Poziom trudnościSernik i
czekoladowy spód świetnie ze sobą współgrają, bo
czekolada nieźle podkręca smak sernika. Ja do swojego sernika dodałam świeżej
kurkumy. Dzięki niej sernik miał jeszcze piękniejszy kolor i wyjątkowy smak, ale można ten składnik pominąć.Porcja na tortownicę o średnicy 22 cm.Składniki:
Czekoladowy spód:50 ml
wody75 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady100 g
masła1
jajko40 g
mąkiSernik:½ kg mielonego
twarogu (np. President)1
budyń waniliowy bez
cukru100 g
cukru2
żółtka3 łyżki
mleka30 g świeżej
kurkumy (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zagotować
wodę z
cukrem.

Do tego dodać połamaną na kawałki
czekoladę, a po 2 – 3 minutach dodać
masło.


Gdy masa będzie gładka wyłączyć grzanie. W misce wymieszać
mąkę z
jajkiem, do tego powoli wlewać – ciągle mieszając – gorącą
czekoladową masę.



Tortownicę wysmarować
masłem, wylać ciasto i piec je przez 15 minut.

W tym czasie w misce wymieszać na gładko wszystkie składniki sernika (nie wolno mieszać zbyt długo, żeby się ciasto nie napuszyło).


Wylać sernik na podpieczony spód i z powrotem wsadzić do piekarnika na ok. 50 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni.



Ostudzić.

Smacznego!