ßßß Cookit - przepis na Sernik na czekoladowym spodzie

Sernik na czekoladowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Sernik i czekoladowy spód świetnie ze sobą współgrają, bo czekolada nieźle podkręca smak sernika. Ja do swojego sernika dodałam świeżej kurkumy. Dzięki niej sernik miał jeszcze piękniejszy kolor i wyjątkowy smak, ale można ten składnik pominąć.
Porcja na tortownicę o średnicy 22 cm.
Składniki:
Czekoladowy spód:
50 ml wody
75 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 jajko
40 g mąki
Sernik:
½ kg mielonego twarogu (np. President)
1 budyń waniliowy bez cukru
100 g cukru
2 żółtka
3 łyżki mleka
30 g świeżej kurkumy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zagotować wodę z cukrem.
Do tego dodać połamaną na kawałki czekoladę, a po 2 – 3 minutach dodać masło.
Gdy masa będzie gładka wyłączyć grzanie. W misce wymieszać mąkę z jajkiem, do tego powoli wlewać – ciągle mieszając – gorącą czekoladową masę.
Tortownicę wysmarować masłem, wylać ciasto i piec je przez 15 minut.
W tym czasie w misce wymieszać na gładko wszystkie składniki sernika (nie wolno mieszać zbyt długo, żeby się ciasto nie napuszyło).
Wylać sernik na podpieczony spód i z powrotem wsadzić do piekarnika na ok. 50 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni.
Ostudzić.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/12/sernik-na-czekoladowym-spodzie