Wykonanie
Pewnego popołudnia naszła mnie ochota na sernik. Nie chciałam jednak przeznaczać na ten kaprys cukierniczy kilku godzin cennego czasu. Sięgnęłam więc po przepis mojej mamy na „Zebrę”.
Do przygotowania sernika potrzebujemy:- 500 g
twarogu sernikowego- 100 g dobrej
gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli
wodnej)- 1/3 szklanki kwaśnej
śmietany- 3
jajka- 3 łyżki
masła- 1/2 szklanka
cukru-
cukier waniliowy-
budyń waniliowy- ok. 3 łyżki
mąki (u mnie bezglutenowej np. ryżowej)W celu przygotowania „Zebry” utrzyjcie na jasną puszystą masę
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie
ser oraz
śmietanę, cały czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie
jajka i dodajcie
mąkę wraz z
budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli
wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 - 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu.
Dajcie znać, czy pomysł na szybką „Zebrę” się sprawdza.Smacznego!