ßßß Cookit - przepis na Tarteletki z czarnymi malinami

Tarteletki z czarnymi malinami

nazwa

Wykonanie

Sezon owocowy w pełni – w tym roku jest za co dziękować Bogu – owoców w bród! Były obfite zbiory truskawek, dużo czereśni a teraz krzaki aż się łamią od agrestu i porzeczek. Nie brakuje też malin i czereśni….
Tym razem zrywałam czarne maliny … mniej soczyste, za to bardzo słodkie… ale niestety zrywałam sama…nie byłam „zapodziana po głowę” nie szeptałam i oprócz pokłutych rąk nic mi się nie przytrafiło
Teraz jedynie jedząc pyszna tarteletkę, mogę sobie poczytać Leśmiana i powzdychać.
Ciasto:
mąka pszenna – 1, 5 szklanki,
wiórki kokosowe – 1/2 szklanki,
żółtka – 3 szt,
cukier – 4 łyżki,
masło – 175 g,
zimna woda – 1 łyżka,
proszek do pieczenia – 1 szczypta,
Nadzienie:
krem custard – 175 ml,
maliny czarne– 1 durszlak,
galaretka agrestowa- 1/2 szt.
Przygotowanie:
Zimne masło posiekać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe, cukier i żółtka. W miarę szybko wyrobić ciasto. Gdyby było za sypkie, należy dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 3-4 mm) , powycinać kółka nieco większe niż średnica naszych foremek i wyłożyć nimi natłuszczone foremki (ok. 12-14 foremek).
Obciążyć ciasto ryżem – położyć na cieście krążki z papieru do pieczenia i nasypać odrobinę ryżu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarni i podpiec – ok. 10 minut.
Po wyjęciu wysypać ryż, każdą tarteletkę poleć kremem custard (ja korzystałam z angielskiego gotowego kremu, ale można go zastąpić ugotowanym, waniliowym budyniem) i piec przez ok. 7-8 minut.
Przestudzone tarteletki dekorować malinami. Czarne maliny są pyszne ale różnią się w smaku od czerwonych. Na jakimś forum ogrodniczym ktoś napisała, że mają w sobie sosnowy aromat i to prawda… mnie przypominają w smaku czarne morwy.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie- wlać mniej wody niż w przepisie. Schłodzić, kiedy będzie już na etapie żelowania, za pomocą pędzelka pomalować nią maliny. Gotowe tarteletki wstawić do lodówki.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/tarteletki-z-czarnymi-malinami